plny-hrniec_transparent_negativ.png

Overené rady od skúsených gazdiniek: Vďaka tomuto postupu vám viac závin na boku nepraskne!

Kto by nemiloval tradičný závin?

 

 

Makový, orechový, tvarohový, či kakaový závin nikdy nesmel chýbať na sviatočnom stole a najlepšie ho vedeli pripraviť naše babičky.

Ak sa vám pri pečení závinov stáva, že vám po bokoch cesto praskne, máme pre vás niekoľko cenných rád od skúsených gazdiniek.

 

 

Vďaka týmto užitočným radám z facebooku napečiete ten najlepší závin, ktorý už nepraskne. 

Niektoré postupy už možno poznáte a niektoré vás určite prekvapia.

Ak ich skombinujete, závin by vám mal vyjsť na jednotku s hviezdičkou.

 

 

Zo skúseností mnohých gazdiniek vyplynulo, že vlhkejšie plnky ako je kakaová, či tvarohová môžu spôsobiť navlhnutie cesta, ktoré následne pri pečení praskne.

Ako pripraviť závin tak, aby nepraskol?

 

 

Príprava cesta

Základom celého procesu je nechať cesto dobre vykysnúť.

Následne, keď cesto rozvaľkáte a závin zviniete, nechajte ho prikrytý na plechu na teplom mieste podkysnúť ešte asi 15 – 20 minút. 

Dobre vykysnuté cesto je prvým krokom k úspechu. 

 

 

Vaľkanie cesta

Ďalším dôležitým krokom pri príprave závinu je aj jeho správne vyvaľkanie a zavinutie.

Možno vás prekvapí, že cesto by nemalo mať po celej ploche rovnakú hrúbku.

Ideálne je, keď si cesto vyvaľkáte od najtenšieho po najhrubšie.

 

 

Rolovanie závinu

Začíname rolovať od tenšej strany, ktorá bude vo vnútri závinu a hrubšia časť cesta bude na vonkajšej strane.

Koniec cesta dobre prilepte (môžete ho z vnútornej strany trochu potrieť vajíčkom) a podložte na spodok pod závin.

Závin by nemal byť zrolovaný príliš natesno.

 

 

Volnejšie zavinutie môže tiež pomôcť tomu, aby závin nepraskol.

Vrch cesta

Ukázalo sa, že vrch cesta pri vlhkejších plnkách nestačí len popichať.

Pomôže vraj, keď sa cesto na vrchu nareže v tenkých pásoch zošikma. 

 

 

Zárezy by nemali byť príliš hlboké a nemali by byť príliš blízko seba.

Potretie cesta

Mnohé gazdinky odporúčajú cesto na vrchu potrieť olejom.

Množstvo plnky by malo byť primerané, pretože aj príliš veľa plnky môže spôsobiť, že závin praskne.

 

 

Pri kakaovej plnke sa odporúča tento postup.

Rozvaľkané cesto si potrite olejom.

Nasypte kakao alebo čokoládový pudingový prášok, posypte cukrom a pokvapkajte olejom alebo rozpusteným maslom.

 

 

Zaviňte, na plechu nechajte trochu podkysnúť, vrch cesta takisto potrite olejom alebo rozpusteným maslom.

A vložte do studenej rúry. 

Následne rúru zapnite – možno vám to pipada zvláštne, ale táto rada má v skutočnosti už viac, ako 100 rokov.

 

 

Výsledok bude perfektný!

Ak ste vyskúšali všetky hore uvedené rady a závin stále praská, môže byť chyba aj v rúre. 

Pravdepodobne je poškodené tesnenie a rúra nasáva vzduch, ktorý spôsobuje horšiu kvalitu pečenia.

Veríme, že vám tieto rady pomôžu.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes