Vždy som sa divila, prečo je v reštaurácií aj hovädzie mäsko také vynikajúce. Na kurze varenia som sa naučila tento postup a naozaj to funguje výborne. Vždy je hovädzie mäkučké a chutné.
Potrebujeme:
500 g mäso hovädzie
1 ČL sóda bikarbóna
1 ks na šťavu citrón
1 ks bielok
1 PL (alebo kuk. škrob)
Kukuričný škrob
Domáca vegeta (dávam ja, stačí ale aj soľ)
olej rastlinný
Postup:
Základom je nekupovať mäso nakrájané na plátky, ale nakrájať si ho až doma. Ak si myslíte, že to nezvládnete, existuje na to jednoduchá pomôcka. Hovädzie mäso si dáme na chvíľu do mraziaka, stačí len aby povrch trochu stuhol. To spôsobí, že sa bude mäso výborne krájať. Snažíme sa krájať čo najtenšie – asi tak 0,5 cm, krájame vždy proti vláknam.
Nakrájané mäso dáme do misky a zalejeme vodou v ktorej sme rozmiešali lyžičku sódy bikarbóny. Mäso necháme v tejto marináde 15 minút- viac netreba. Tato marináda reaguje len s povrchom mäsa preto musí byt tenké.
Vytlačíme šťavu z citróna a rozmiešame v troche vody, naleje k bikarbóne a necháme pôsobiť asi 2 minúty. Potom musíme mäso poriadne umyť pod tečúcou studenou vodou niekoľko minút. Mäso a osušíme.
Nakoniec si bielko si vymiešame s lyžicou škrobu a vegetou. Mäso poriadne pomiešame s bielkovo glazúrou. Vo woku alebo panvici si rozpalime rastlinny oleji. Obalené mäso na rýchlo sprudka opražime, necháme odkvapkať olej a je to – máme krásne mäkučké a pritom chrumkavé mäsko. Takto pripravené mäso teraz pridáme k zelenine, alebo omáčke a necháme dôjsť – už záleží na vašej chuti, čo chcete z mäska mať. Prípadne môžete mäsko len osmažiť a podávať hneď.
Ďalšie triky, ako zmäkčiť akékoľvek mäso
Soľ
Soľ rozkladá proteíny a zlepšuje štruktúru mäsa. Surové mäso pritom nemožno presoliť, keďže si vezme iba toľko soli, koľko je treba. Posypte mäso soľou a nechajte pôsobiť, potom jednoducho umyte.
Víno, citrusová šťava, ocot
Vínny ocot, citrónová alebo limetková šťava – zjemňujú mäsové vlákna. Je to jednoduchý a osvedčený tip, navyše, títo metóda spôsobí, že aj ťažké a mastné mäsko jednoduchšie strávite.
Paradajky
Paradajky prirodzene obsahujú prírodné kyseliny, vďaka čomu ich nájdeme takmer vo všetkých omáčkach na grilovanie. Naložte mäso do pretlaku, drvených paradajok, alebo obyčajného kečupu.
Pivo
Čím horkejšie, tým lepšie. Pivo je výborný zmäkčovať mäsko, ale pred úpravou je dobé mäso v pive marinovať aspoň hodinu (ideálne cez noc).
Kola
Aj do týchto nápojov sa pridáva kyselina (najmä citrónová). Okrem zjemnenia vlákien získa mäso príjemne sladkú karamelovú chuť. Kolová chuť nie je pre každého, pred takouto úpravou je treba si uvedomiť, že chuť bude naozaj trochu iná, ako ste zvyknutí (nasládla). Marinujeme 30 minút.
Cmar a jogurt
Vápnik a kyseliny v týchto produktoch rozkladajú proteíny v mäsa a zjemňujú vlákna. Navyše, mäsko získa výbornú chuť.
Ananás, kivi
Najlepšie sa osvedčilo pyré z týchto druhov ovocia. Najlepšie je túto marinádu použiť na malé kúsky mäska.