Odkedy používam tento LACNÝ RECEPT, uhorky a paradajky nenapadli žiadne choroby a darí sa im jedna radosť!

Silnejšie rastliny, zdravšie plody a žiadne choroby: Uhorkám a paradajkám sa vďaka tomuto jednoduchému receptu darí lepšie, ako kedykoľvek predtým!

Keď sa trápime s dopestovaním domácich plodov chceme, aby na rozdiel od zeleniny a ovocia z obchodu boli čo možno najmenej vystavené chemickým prostriedkom.

 

 

Ja v otázkach pestovania často siaham do minulosti a inšpirujem sa prírodnými receptami na ochranu plodín a podporu ich rastu a sily.

Tento jednoduchý domáci postrek pôsobí nielen ako ochrana pred plesňou a škodcami, ale zároveň podporuje rýchlejší rast, vitalitu a celkovú kondíciu rastlín.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Efekt je skutočne vynikajúci a odporúčam, aby ste ho vyskúšali aj vy!

 

 

Potrebujeme:

Vodu s teplotou maximálne 35 stupňov – 4 litre (voda by nemala byť teplejšia ako 35 stupňov, pretože inak by kvasinky stratili svoj účinok)

15 lyžíc cukru

15 g sušeného droždia

Postup:

Všetko jednoducho zmiešame.

 

 

Necháme 8 hodín odstáť, pričom sem tam celú zmes premiešame.

Tekutinu umiestnite do väčšej nádoby, pretože kvasinky spôsobia, že na hladine sa vytvorí vyššia pena.

 

 

Ak zmes pripravíte dopoludnia, večer – po západe slnka môžete otestovať prvú dávku tohoto životabudiča.

Výsledný kvas zriedime s 6 litrami vody.

Aplikujeme ku koreňom alebo ako postrek na listy rastlín (ochránite ich tak pred chorobami a plesňou).

 

 

Každá rastlina by mala dostať približne 1 l tekutiny.

Ja mám vyskúšané na paradajky a uhorky, avšak vyskúšajte aj na iné plodiny.

Ja tento rok plánujem použiť aj na jahody.

Harmanček je výborná prevencia proti plesniam

 

 

Kvety harmančeka pravého (Matricaria chamomilla) preventívne chránia pestované rastliny pred hubovými chorobami a plesňami a podporujú ich zdravý rast.

Harmančekový macerát aplikovaný ku koreňom v pomere 1: 5 má skvelé protizápalové a antibakteriálne účinky.

Micelát pripravíme veľmi jednoducho – kvety rumančeka (zhruba 250 g) zalejeme vriacou vodou (asi 1 l) a zakryme pokrievkou.

Necháme 30 až 90 minút vylúhovať, potom scedíme a používame zriedené vo vyššie uvedenom pomere.

Zázračná praslička

Praslička rolná nie je len obyčajnou burinou.

Dokáže  posilniť rastové bunky a tým ochrániť rastlinku pred napadnutím škodcami a roztočmi.

Tiež je účinná v boji proti plesni sivej, plesni zemiakovej, chrastavičnatosti a múčnatke.

Ako ju správne použiť?

 

 

Najjednoduchšie je vyrobiť si silný domáci extrakt, ktorý použijete na postrekovanie listov, alebo na zavlažovanie rastlín.

Jeho najväčšou výhodou je, že účinkuje rýchlo, vyrobíte ho zadarmo a ide o stopercnetne prírodné riešenie.

 

 

Potrebujeme:

70 – 100 g čerstvej prasličky

1 liter vody

Ako na to?

Prasličku jednoducho pridajte do vody a nechajte aspoň 24 hodín lúhovať.

Ak chcete rýchlejšie riešenie, vodu s rastlinkou po 12 hodinách necháme zovrieť a varíme 15 minút.

Keď vychladne, môžeme hneď použiť.

 

 

Hotový vývar je bohatý na kyselinu kremičitú a mieša sa v pomere 1:10 s závlahovou vodou.

V obzvlášť ohrozených plodinách škodcami by ste mali výluh pravidelne používať na jar a počas leta.

Pokiaľ ide o roztoče a huby, zriedený extrakt sa môže nastriekať priamo na listy.

Tento prírodný pesticíd môže tiež pomôcť proti múčnatke. V prípade silného zamorenia sa postrek odporúča počas troch po sebe nasledujúcich dní.

Bič na vošky od pani Jarmily

Jediná vec, ktoré mi na vošky zabrala

 

 

Ak nechcete chemické postreky, skúste ho aj vy.

Kúzlo spočíva v silnom octovom roztoku.

Záhradkár hovoril, že skúšal aj slabšie varianty, ale bez výsledku.

Pripravíte ho teda z 1 dielu vody a 1 dielu octu.

 

 

Nastriekala na ibištek, nechala 24 hodín pôsobiť a potom som postriekala čistou vodou.

Listy ostali zelené, žiadne poškodenie – vošky sa nevrátili ani po 3 týždňoch.

Ibištek mi pomaly už začína kvitnúť, potom sem pridáme ďalšie fotky.

Jarmilka K.

zdroj: ketkes

Foto: pixabay
Foto: tjn