Pôstne langoše pečené v rúre

Zdravá verzia obľúbeného vyprážaného jedla. Pripravené z celozrnnej múky a pečené v rúre.

Keďže sa snažím vyhýbať vyprážanému jedlu, pokúšam sa nájsť zdravšiu alternatívu pre moje obľúbené „nezdravé“ jedlá. Dnes som zatúžila po vynikajúcich langošoch, chrumkavých na povrchu a mäkučkých vo vnútri. Namiesto klasickej múky som zvolila celozrnnú a namiesto vyprážania prípravu v rúre. A výsledok? Skutočne luxusný!

Potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky

250 g pšeničnej múky celozrnnej špeciál – strednej (Pohronský Ruskov fialový obal)

½ lyžičky jedlej sódy

½ kocky čerstvého droždia

100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (1/2 téglika)

...

220 ml vlažného mlieka

1 menší strúčik cesnaku

Olej

Soľ

½ lyžičky práškového cukru

Postup:

Z trochy mlieka, cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme obe múky, soľ a sódu. Potom prilejeme kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vypracujeme hladké cesto.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. S vykysnutého cesta tvarujeme naolejovanými rukami jednotivé langoše tak, že cesto roztiahneme do tvaru langošov. Langoše preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 15-20 minút vykysnúť.

Rúru medzitým nastavíme na 230 stupňov. Plech s langošmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 4 minúty. Potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 4 minúty, alebo kým langoše nie sú na povrchu zlatisté.

Podávame potreté pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja a vody.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: gazdikreceptje