Pôstne placky z kefíru: Rýchle a také chutné!

Rýchle, vynikajúce a na rozdiel od klasických placiek, nie sú nasiaknuté olejom. Navyše náplň vo vnútri môžete meniť podľa chuti a ingrediencií, ktoré máte práve doma. My sme tentokrát zvolili zemiakovo-bylinkovú náplň.

Rýchle, vynikajúce a na rozdiel od klasických placiek, nie sú nasiaknuté olejom. Navyše náplň vo vnútri môžete meniť podľa chuti a ingrediencií, ktoré máte práve doma. My sme tentokrát zvolili zemiakovo-bylinkovú náplň.

Potrebujeme:

500 ml kefíru

1 vajce

500-600 g hladkej múky

400 g zemiakov

1 lyžičku jedlej sódy

...

5 lyžíc oleja

Kôpor

Soľ podľa chuti

50 g masla na potretie

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v slanej vode, sedíme a roztlačíme na kašu. Zmiešame s nadrobno nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Kefír zmiešame so sódou, vajíčkom a 2 lyžicami oleja. Potom postupne vmiešame múku a rukami vymiesime cesto (cesto sa zľahka lepí na ruky). Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

Potom cesto rozdelíme na 8-9 dielov a každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru placky, hrubej asi 1 cm. Do stredu každej placky navrstvíme zemiakovú náplň, potom zavinieme tak, aby bola náplň prikrytá cestom. Následne opäť rozvaľkáme.

Na panvicu s hrubým dnom dáme trochu oleja. Placky vyprážame s oboch strán dozlatista (cca 5 minút na každej strane).

Môžeme potrieť rozpusteným maslom a cesnakom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkuom