Pôstne karbonátky z prvej republiky: Sú také fantastické, že na mäsovú klasiku si ani nespomeniete!

11

Tento recept som hľadala veľmi dlho, nakoniec som ho našla v jednom časopise v sekcii recepty z histórie. Oba som vyskúšala a sú naozaj skvelé. Uvidíte, že nakoniec si na klasické karbonátky z mäsa ani nespomeniete!

Potrebujeme:

800 g húb

40 g masla

60 g cibule

2 lyžice kyslej smotany

strúhanka

korenie a soľ

4 žĺtky

masť

Postup:

Očistené huby na sitku prelejeme horúcou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame ich celkom nadrobno. Na masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na nej podusíme huby. Keď sú mäkké, pridáme smotanu, strúhanku, ochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame žĺtky (môžeme pridať aj petržlenovú vňať). Odstavíme a necháme asi 30 minút odležať. Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, obaľujeme ich v strúhanke a vyprážame je rovnako ako karbonátky z mäsa.

Recept číslo 2 – ak nemáte radi huby

Potrebujeme:

1 mrkvu

1 kaleráb

½ kapusty

2 lyžice zeleného hrášku

1/4 očisteného zeleru

50 g masla

Soľ, korenie majoránku

1 vajce

2 lyžice zápražky

1-2 staršie žemle (nie celkom tvrdé)

Na obalenie:

10 g múky

1 vajce

strúhanku

Postup:

Mrkvu, kaleráb, kapustu a zeler nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.Kapustu dáme do sitka a prelejeme ju vriacou osolenou vodou. Potom pridáme k ostatnej zelenine a pridáme aj hrášok. Na panvicu dáme 30 g masla, pridáme nakrájanú zeleninu, asi tri lyžice vriacej vody, osolíme a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Udusenú zeleninu dáme na doštičku, pridáme k nej zvyšok masla a ťažším nožom ju vymiešame na hrubšie kašičku. Zeleninu preložíme do misy, pridáme vajce, osolíme, okoreníme a nakoniec do zmesi primiešame dozlatista opraženú. zápražku. Nakoniec pridáme aj nastrúhanú žemľu.

Z tejto zmesi vypracujeme cesto tak, aby nebolo príliš tuhé, a vymodelujeme karbonátky. Tie potom zľahka obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v strúhanke. Pôvodný recept odporúča karbonátky piecť na masti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár