plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pôstne petržlenové placky: Toto je bezpochyby najjemnejšia a najviac nadýchaná náhrada za klasický chlieb – 6 minút na panvici!

Vynikajúce chlebové placky, ktoré sú rýchle, veľmi jednoduché a perfektne nahradia klasické pečivo.

Keď potrebujem rýchlo pripraviť placky, použijem tento recept.

 

 

Niektorí ich nazývajú turecké chleby, ale ja ich rád nazývam placky, pretože medzi nimi nie je takmer žiadny rozdiel.

Vynikajúci recept na nadýchané chlebové placky z portálu suntgospodina.

Aby boli čo najjemnejšie, po upečení ich potrieme olivovým olejom alebo rozpusteným maslom.

Na prípravu placiek potrebujete dobrú nepriľnavú panvicu, aby ste ich mohli vysmážať bez použitia oleja.

 

 

Placky môžete použiť ako chlieb, na kebab alebo aj na sendviče.

Recept je ľahký, jednoduchý a rýchly.

Nižšie sa dozviete, aké ingrediencie sú potrebné na prípravu a aké kroky musíte dodržať.

Na prípravu chlebových placiek potrebujeme:

10 g instantného droždia (cca 2 ČL)

2 PL kryštálového cukru

165 ml teplej vody

500 g hladkej múky

soľ

čerstvú petržlenovú vňať

15 ml olivového oleja

Voliteľné:

Bylinky podľa chuti

Koreniny podľa chuti

Postup:

Do hlbokej misy nasypeme preosiatu múku.

Necháme asi 100 g, ktoré budeme postupne pridávať.

Do stredu vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme droždie.

 

 

Ďalej pridáme cukor a časť teplej vody.

Kvások necháme rozpustiť a trochu vzísť a potom začneme miešať lyžicou (alebo ručne).

Postupne pridávame zvyšok vody a múky, kým nevznikne homogénne a len mierne lepivé cesto.

Ku koncu pridáme olivový olej a miešame ďalšie 2-3 minúty, kým sa suroviny úplne nespoja.

Vzniknuté cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď dostatočne nakysne, preložíme cesto na pomúčený stôl.

 

 

Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí.

Z častí cesta vyformujeme guľky.

Potom cesto rozvaľkáme na placku s priemerom 18 cm.

 

 

Na sporáku rozohrejeme panvicu.

Placky smažíme na miernom ohni dozlatista – asi 3-4 minúty z každej strany.

Placky poukladáme na tanier a kým nie sú všetky pripravené, prikryjeme ich utierkou.

 

 

Keď sú hotové, potrieme ich olejom alebo rozpusteným maslom.

Nakoniec placky posypeme čerstvou a na drobnou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes