Pôstna polievka spod Tatier: Ďalší dôkaz, že naše babičky vedeli vykúzliť úžasný obed bez gramu mäsa!

Úžasná polievočka podľa starého receptu. Keď bola hojnosť, do polievočky sa pridávala aj klobáska alebo údené mäsko. Keď bolo horšie, robila len bez mäska. Ja ju mám veľmi rada na oba spôsoby.

Potrebujeme:

500 g zemiakov

300 g kyslej kapusty

100 g masla alebo oleja

100 g hladkej múky – na zápražku

Voliteľné: huby

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Mrvenička:

1 vajce

3 lyžice hrubej múky

soľ, korenie a cesnak, červenú papriku sladkú

Postup:

Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme hutnejšiu hmotu – cesto na mrveničku, postrúhame a rozložíme na pomúčenú pracovnú dosku (prípadne môžeme robiť až na koniec a nastrúhať ich priamo do polievky). Keď nebol čas strúhať, cesto sa do polievky len natrhalo. Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu (ak je vám kapusta príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť). Povaríme a keď sú zemiaky mäkké, pridáme zápražku (na oleji speníme cibuľku a zaprašíme múkou a mletou červenou paprikou) a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)