Úžasná polievočka podľa starého receptu. Keď bola hojnosť, do polievočky sa pridávala aj klobáska alebo údené mäsko. Keď bolo horšie, robila len bez mäska. Ja ju mám veľmi rada na oba spôsoby.
Potrebujeme:
500 g zemiakov
300 g kyslej kapusty
100 g masla alebo oleja
100 g hladkej múky – na zápražku
Voliteľné: huby
Mrvenička:
1 vajce
3 lyžice hrubej múky
soľ, korenie a cesnak, červenú papriku sladkú
Postup:
Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme hutnejšiu hmotu – cesto na mrveničku, postrúhame a rozložíme na pomúčenú pracovnú dosku (prípadne môžeme robiť až na koniec a nastrúhať ich priamo do polievky). Keď nebol čas strúhať, cesto sa do polievky len natrhalo. Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu (ak je vám kapusta príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť). Povaríme a keď sú zemiaky mäkké, pridáme zápražku (na oleji speníme cibuľku a zaprašíme múkou a mletou červenou paprikou) a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)