Poškriabaná panvica bude ako nová: Stačí vám 1 produkt, ktorý má vo svojej kuchyni každý!

Mnohí z nás majú vo svojej kuchynskej zbierke aspoň jednu poškriabanú panvicu, ktorú by sme neradi vyhodili.

Dá jej vdýchnuť druhý život?

Ukazuje sa, že všetko, čo potrebujete, je lacný produkt, ktorý už má väčšina ľudí doma.

 

 

Vďaka portálu przyslijprzepis vám prezradíme, aké ľahké je vrátiť starej panvici nový lesk a čo je dôležitejšie, znovu bude dobre slúžiť.

Používate svoje staré panvice už dlho a máte pocit, že s každým vyprážaním sa na nich jedlo viac a viac lepí?

Možno premýšľate, či sa dá poškodená panvica ešte opraviť a či je vhodné ju naďalej používať.

Stačí lacný a ľahko dostupný produkt a doslova 2 minúty práce.

Ako to spraviť?

Čítajte ďalej a určite vyskúšajte náš osvedčený trik.

Poškriabaná panvica – ako ju opraviť?

 

 

Tvrdú špinu a pripáleniny často odstraňujeme hrubou špongiou alebo drôtenkou, no tento spôsob má negatívny vplyv na stav povrchu panvice. 

Na rýchlu a lacnú renováciu  liatinovej panvice vám postačí obyčajná kuchynská soľ.

Predtým, ako ju začneme používať, musíme panvicu najskôr dôkladne umyť mäkkou jemnou špongiou a utrieť dosucha.

Potom suchú panvicu posypte tenkou vrstvou soli a opečte ju na miernom ohni.

 

 

Keď soľ zhnedne a začne vyzerať ako trstinový cukor, môžete ju z hrnca vysypať a dno panvice utrieť papierovou utierkou.

Toto ošetrenie trvá doslova chvíľu a prináša okamžité výsledky.

Praženie soli je skvelá, prírodná metóda, ktorá predĺži životnosť vašich panvíc.

Táto metóda funguje aj s hrncami.

 

 

Pamätajte však, že aby ste v budúcnosti zabránili vzniku nových škrabancov na panvici, nepoužívajte na miešanie kovové príbory, ale radšej varechy a špachtle vyrobené z dreva alebo silikónu.

Kedy by ste mali vyhodiť starú panvicu?

Pýtate sa, kedy treba panvicu vyhodiť?

Odlupujúce sa a padajúce kúsky povlaku sú veľmi jasným signálom, že je čas na výmenu riadu.

 

 

Keď sa na dne objavia tmavé škvrny a sú čoraz intenzívnejšie, radšej už takúto panvicu nepoužívajte.

Poškodený teflónový povlak je zdraviu škodlivý.

Trik, s ktorým raz a navždy zabránite tomu, aby sa jedlo prilepilo na povrch panvice

Každý z nás má doma určite minimálne jednu panvicu s nepriľnavým povrchom.

 

 

Takéto panvice sú vynikajúcim pomocníkom pri príprave našich obľúbených jedál a ich obrovskou výhodou je, že pri príprave jedál môžeme vďaka nepriľnavej vrstve použiť oveľa menej tuku.

Časom sa ale nepriľnavá vrstva na panviciach môže narušiť a my môžeme pozorovať, že na niektorých miestach sa jedlo na panvici prichytáva.

Žiaden povrch nie je nezničiteľný a preto časom stráca svoje pôvodné vlastnosti, čo pociťujeme na zníženej kvalite prípravy jedál – pripálené zvyšky sa navyše odstraňujú pomerne ťažko a to je ďalšia z vecí, ktoré nás odrádzajú od používania takto poškodených panvíc.

 

 

Ako vytvoriť na panvici nepriľnavý povrch?

Existuje na to jeden jednoduchý krok, ktorý zaručí, že povrch panvice bude opäť ako nový.

Potraviny sa prestanú prichytávať a na prípravu pokrmu spotrebujete menej tuku.

Na ktoré panvice je dobré túto metódu použiť

Je to veľmi jednoduché a rýchle a hoci mnohí z nás tento zlepšovák nepoznajú, v skutočnosti ide o výborný domáci trik.

 

 

Výborne sa vám bude hodiť pri nových lacnejších panviciach, ktoré nemajú na povrchu nepriľnavú vrstvu a tiež staršie panvice, u ktorých sa táto vrstva narušila, alebo častým používaním celkom stratila.

Ako postupovať?

Ako prvé je potrebné panvicu dôkladne umyť, aby na povrchu neboli zvyšky jedla, ani nečistoty.

Použiť môžete aj saponát, ale po ukončení procedúry je dôležité už saponát nepoužívať!

 

 

Umytú panvicu je nutné utrieť úplne dosucha.

Teraz vezmite papierovú utierku namočenú do oleja a pretrite vnútro aj boky panvice.

Použite olej bez zápachu.

 

 

Teraz panvicu preložte na plameň a nechajte zahrievať 3-5 minút.

Ak chcete, môžete postupovať tak, že panvicu naplníme olejom a zahrievame takto, ale je to zbytočne veľká spotreba oleja, keďže rovnaký výsledok môžete dosiahnuť aj dôkladným natretím celého povrchu utierkou – stačí naozaj minimálna vrstva oleja.

Ak máte riad vhodný do rúry (s oceľovou alebo odnímateľnou plastovou rúčkou) môžete vypálenie realizovať v rúre vyhriatej na 150 °C, kam panvicu vložte na zhruba 35 až 40 minút.

 

 

Keď riad po vypálení vychladne, utrite ho do sucha papierovou utierkou.

Hotovo!

TIP: Vypálenie zopakujte vždy, keď sa vám zdá že panvica stráca svoje nepriľnavé vlastnosti, prípadne tiež, ak sa jedlo nerovnomerne pripaľuje.

Panvicu po vypálení neumývajte saponátom, pretože ten naruší tukovú vrstvu na povrchu.

Keď dáte panvicu pri ďalšom použití na plameň, môže sa z jej povrchu chvíľu dymiť, chvíľu počkajte a až potom používajte ako zvyčajne.

Ďalšie tipy, ako sa starať o nepriľnavý riad

 

 

  • Používajte oleje a tuky, ktoré sa nepripaľujú ani pri vyšších teplotách.
  • Aj na panvici s nepriľnavým povrchom sa môžu vytvoriť škvrny od pripáleného oleja. Snažte sa im vyhnúť.
  • Veľký plameň používajte na zahriatie panvice len veľmi krátko, ak potrebujete niečo veľmi rýchlo opiecť. Inak sa snažte jedlo pripravovať na strednom plameni. Panvica sa vám odvďačí dlhšou životnosťou.
  • Používajte plastové, silikónové a drevená obracačky, varešky, lyžice či kliešte. Vyhnite sa akýmkoľvek ostrým predmetom, ktoré by mohli povrch poškriabať. Aj keď škrabance možno nevidíte, ak na panvici sú, pomaly, ale iste začnú narúšať jej vlastnosti.

 

 

  • Správny postup ako umývať vypálenú panvicu sme spomínali vyššie – iba voda a jemná časť hubky. Dôležité však tiež je nechať panvicu po použití úplne vychladnúť a až potom ju umyť, ale tiež si pamätať, že pri ukladaní by mala panvica stáť, visieť samostatne a nemali by sme na ňu pokladať iný riad, ktorý by mohol narušiť jej nepriľnavý povrch.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie