Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach – veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá.
Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie. Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej.
Pripravte si ju podľa tohto receptu z youtube a využite všetky jej liečivé vlastnosti!
Potrebujeme:
portulaku
vínny ocot
hrubú soľ
1 citrón
cesnak
čili papričku
citrónovú soľ
Na nálev na 1 l nádobu
100 ml octu
3 PL hrubej soli
1 PL citrónovej soli
Postup:
Portulaku dobre umyte a pripravte si sterilizované nádoby.
Do každej nádoby dajte 1 – 2 strúčiky cesnaku a feferónku.
Citrón si nakrájajte na plátky, do nádoby dajte vrstvu portulaky a na ňu 2 plátky citróna.
Znovu dajte vrstvu portulaky a vrstvite s cesnakom, feferónkou a citrónom.
Keď je nádoba plná, nalejte do nej nálev.
Nálev si pripravíte veľmi jednoducho tak, že do octu nasypete soľ, aj citrónovú soľ.
Premiešate a necháte ju úplne rozpustiť.
Potom pridajte trochu vody a dobre premiešajte.
Nalejte nálev do nádoby s portulakou a zvyšok dolejte obyčajnou vodou.
Zavrite viečko a nádobu dobre pretrepte.
Naložené poháre odložte na 1 týždeň na tmavé chladné miesto a môžete konzumovať.
Jej vňať obsahuje až 2,2 % bielkovín, 0,5 % vynikajúcich tukov, 6,5 % sacharidov, 1,2 % vlákniny a 2,2 % minerálov (najmä draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu a stopových prvkov).
Je bohatá na vitamín C i provitamín A, ale i vitamíny B1 , B2. Obsahuje aj glykozidy, slizy, saponíny, horčiny, silice.
Tiež obsahuje flavonoidy a organické kyseliny (citrónovú, askorbovú, asparágovú, glutámovú).
Portulaka má sedemkrát viac beta-karoténu ako mrkva.
Obsahuje tiež šesťkrát viac vitamínu E ako špenát a štrnásťkrát viac Omega-3 mastných kyselín.
Tieto vitamíny a minerály sú ideálne na prevenciu rakoviny, mŕtvice a srdcových ochorení.
Dokonca sa ukázalo, že pomáhajú pacientom trpiacim nespavosťou.
Účinky na zdravie:
-pomáha srdcu a cievam
-pomáha pľúcam
-bojuje proti nespavosti
-udržiava silné kosti a kĺby
-protizápalové účinky
-posilňuje imunitu
-pomoc pri hypertenzii
-antidepresívny účinok
-pomáha pri diabete 2. typu
-obsahuje viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina
-predchádza srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.
Video návod: