Túto burinu na záhrade neničte: Posilní imunitu, má protizápalové účinky a je to skvelé prírodné probiotikum!

Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach – veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá.

Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie. Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej. Pripravte si ju podľa tohto receptu z youtube a využite všetky jej liečivé vlastnosti!

Potrebujeme:

portulaku

vínny ocot

hrubú soľ

1 citrón

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

cesnak

čili papričku

citrónovú soľ

Na nálev na 1 l nádobu

100 ml octu

3 PL hrubej soli

1 PL citrónovej soli

Postup:

Portulaku dobre umyte a pripravte si sterilizované nádoby.

Do každej nádoby dajte 1 – 2 strúčiky cesnaku a feferónku.

Citrón si nakrájajte na plátky, do nádoby dajte vrstvu portulaky a na ňu 2 plátky citróna.

Znovu dajte vrstvu portulaky a vrstvite s cesnakom, feferónkou a citrónom.

Keď je nádoba plná, nalejte do nej nálev. Nálev si pripravíte veľmi jednoducho tak, že do octu nasypete soľ, aj citrónovú soľ, premiešate a necháte ju úplne rozpustiť.

Potom pridajte trochu vody a dobre premiešajte.

Nalejte nálev do nádoby s portulakou a zvyšok dolejte obyčajnou vodou.

Zavrite viečko a nádobu dobre pretrepte. Naložené poháre odložte na 1 týždeň na tmavé chladné miesto a môžete konzumovať.

Jej vňať obsahuje až 2,2 % bielkovín, 0,5 % vynikajúcich tukov, 6,5 % sacharidov, 1,2 % vlákniny a 2,2 % minerálov (najmä draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu a stopových prvkov).

Je bohatá na vitamín C i provitamín A, ale i vitamíny B1 , B2. Obsahuje aj glykozidy, slizy, saponíny, horčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny (citrónovú, askorbovú, asparágovú, glutámovú).

Portulaka má sedemkrát viac beta-karoténu ako mrkva, šesťkrát viac vitamínu E ako špenát a štrnásťkrát viac Omega-3 mastných kyselín.

Tieto vitamíny a minerály sú ideálne na prevenciu rakoviny, mŕtvice a srdcových ochorení.

Dokonca sa ukázalo, že pomáhajú pacientom trpiacim nespavosťou.

Účinky na zdravie:

  • pomáha srdcu a cievam
  • bojuje proti nespavosti
  • udržiava silné kosti a kĺby
  • protizápalové účinky
  • posilňuje imunitu
  • pomoc pri hypertenzii
  • antidepresívny účinok
  • pomáha pri diabete 2. typu
  • obsahuje viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina
  • predchádza srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.

https://youtu.be/sDT6TM3UDXM

 

Témy:


Pridajte svoj komentár