Bleskový osviežujúci koláč z lístkového cesta a pomarančov: Veľmi jednoduchá pochúťka, ktorú zvládnu aj neskúsené gazdinky!

Pripravte si túto jednoduchú a mimoriadne chutnú maškrtu z lístkového cesta, krému a pomarančov. 

Dokonalá kombinácia, ktorá vytvára skutočne lahodný celok.

Navyše príprava nezaberie veľa času a zvládnu ju aj neskúsené gazdinky.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto prehľadného návodu podľa portálu retete-usoare.

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

pomarančový džús

cukor

Pomarančové želé:

300 g pomarančov (2 – 3 pomaranče)

2 PL kryštálového cukru

2 ČL kukuričného škrobu

1 ČL strúhanej pomarančovej kôry

Na krém:

350 ml šľahačkovej smotany

3 PL práškového cukru

250 g jogurtu (ideálne hustého – napr. grécky jogurt)

práškový cukor

Postup:

Pripravte si lístkové cesto, vyvaľkajte ho ak je to potrebné.

Prekrojte ho na polovicu. 

 

Potom si z jedného plátu lístkového cesta vykrojte kruh s priemerom 22 cm.

Popichajte ho vidličkou, potom ho uložte na dno tortovej formy.

Pomocou štetca ho potrite pomarančovou šťavou a posypte cukrom. 

Druhý kus cesta si vyrežte na kruh s priemerom 20 cm a rozrežte ho na 12 rovnakých trojuholníkov.

Takisto ich potrite pomarančovou šťavou a posypte cukrom.

Lístkové cesto pečieme v predhriatej rúre 15 – 20 minút pri teplote 200 °C. 

Po upečení nechajte cesto vychladnúť. 

Teraz si pripravte pomarančovú vrstvu: ošúpaný pomaranč, ktorý zbavíte aj šupky, vložte do hrnca s hrubým dnom, pridajte cukor a škrob.

Za stáleho miešania varte asi 5 minút na strednom ohni. 

 

 

Po uplynutí tejto doby odstavte z ohňa a za častého miešania nechajte úplne vychladnúť.

Krém si pripravte tak, že vyšľahajte studenú šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom, kým nevznikne hustá šľahačka.

 

 

Primiešajte grécky jogurt a premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota. 

Teraz stačí už len poskladať koláč:

na prvú vrstvu cesta rovnomerne rozotrite polovicu krému, potom naň natrite pomarančovú hmotu, pričom okraje nechajte voľné.

Pridajte zvyšný krém, naň opäť navrstvite pomarančovú zmes, ale nezabudnite si z nej asi lyžičku odložiť. 

Na vrch poukladajte trojuholníky druhého upečeného cesta.

 

 

Do stredu navrstvite odloženú lyžičku pomarančovej hmoty. 

Dajte koláč do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny (najlepšie cez noc). 

Hotový koláč môžete ešte posypať práškovým cukrom, potom stačí nakrájať a podávať.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels