Pripravte si túto jednoduchú a mimoriadne chutnú maškrtu z lístkového cesta, krému a pomarančov.
Dokonalá kombinácia, ktorá vytvára skutočne lahodný celok.
Navyše príprava nezaberie veľa času a zvládnu ju aj neskúsené gazdinky.
Postupujte podľa tohto prehľadného návodu podľa portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
pomarančový džús
cukor
Pomarančové želé:
300 g pomarančov (2 – 3 pomaranče)
2 PL kryštálového cukru
2 ČL kukuričného škrobu
1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
Na krém:
350 ml šľahačkovej smotany
3 PL práškového cukru
250 g jogurtu (ideálne hustého – napr. grécky jogurt)
práškový cukor
Postup:
Pripravte si lístkové cesto, vyvaľkajte ho ak je to potrebné.
Prekrojte ho na polovicu.
Potom si z jedného plátu lístkového cesta vykrojte kruh s priemerom 22 cm.
Popichajte ho vidličkou, potom ho uložte na dno tortovej formy.
Pomocou štetca ho potrite pomarančovou šťavou a posypte cukrom.
Druhý kus cesta si vyrežte na kruh s priemerom 20 cm a rozrežte ho na 12 rovnakých trojuholníkov.
Takisto ich potrite pomarančovou šťavou a posypte cukrom.
Lístkové cesto pečieme v predhriatej rúre 15 – 20 minút pri teplote 200 °C.
Po upečení nechajte cesto vychladnúť.
Teraz si pripravte pomarančovú vrstvu: ošúpaný pomaranč, ktorý zbavíte aj šupky, vložte do hrnca s hrubým dnom, pridajte cukor a škrob.
Za stáleho miešania varte asi 5 minút na strednom ohni.
Po uplynutí tejto doby odstavte z ohňa a za častého miešania nechajte úplne vychladnúť.
Krém si pripravte tak, že vyšľahajte studenú šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom, kým nevznikne hustá šľahačka.
Primiešajte grécky jogurt a premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota.
Teraz stačí už len poskladať koláč:
na prvú vrstvu cesta rovnomerne rozotrite polovicu krému, potom naň natrite pomarančovú hmotu, pričom okraje nechajte voľné.
Pridajte zvyšný krém, naň opäť navrstvite pomarančovú zmes, ale nezabudnite si z nej asi lyžičku odložiť.
Na vrch poukladajte trojuholníky druhého upečeného cesta.
Do stredu navrstvite odloženú lyžičku pomarančovej hmoty.
Dajte koláč do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny (najlepšie cez noc).
Hotový koláč môžete ešte posypať práškovým cukrom, potom stačí nakrájať a podávať.
Dobrú chuť!