Keď uvidíte tento recept, šupy z pomarančov už nevyhodíte: Spracujte celé pomaranče a pripravte si túto lahôdku!

Originálny recept na pomarančový džem, pri ktorom nevyjde ani šupka nazmar.

Jednoduchá príprava z dvoch surovín a vody, prípadne si môžete ešte dochutiť džem škoricou a anízom.

Chutný a voňavý džem chutí skvele na chlebe, pečive, aj v dezertoch!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Inšpirovali sme sa receptom z youtube, pričom v návode nájdete aj postup, ako vyčistiť kôru v prípade, že nemáte možnosť kúpiť chemicky neošetrené pomaranče. 

Potrebujeme:

5 pomarančov (ideálne bio bez chemického postreku)

500 g kryštálového cukru

100 ml vody

1/2 ČL škorice

1 ks anízu

 

Postup:

Do misky si naplníme vodu, nasypeme trochu sódy bikarbóny.

Do tohto roztoku namočíme pomaranče na 15 minút, aby sa kôra vyčistila. 

Po uplynutí tejto doby očistite pomaranče ešte aj pomocou hubky. 

Vďaka tomuto procesu odstránite nečistoty z kôry.

Aby sa nám pomaranče ľahšie šúpali, odrežeme konce, potom šupu na viacerých miestach narežeme vertikálne a ošúpeme. 

Teraz si zoberieme polievkovú lyžicu a pomocou nej oškrabeme bielu časť z vnútornej strany kôry. Ak je príliš hrubá, môžete bielu časť najskôr zrezať nožom a potom oškrabať.

Následne si aj samotný pomaranč očistíme od bielej vrstvy. 

Kôru si teraz nakrájame na tenké pásiky a pomaranč si nakrájame na kocky. 

Kúsky pomaranča spolu s pokrájanou kôrou vložíme do hrnca, zasypeme 550 g kryštálového cukru a všetko spolu dobre premiešame. 

Takto necháme stáť asi 1,5 hodiny a občas premiešame, aby sa všetok cukor rozpustil.

Potom dáme hrniec na sporák na mierny ohrev, podlejeme 100 ml vody, pridáme šťavu z 1/2 citróna, premiešame, môžeme pridať škoricu, aníz a povaríme asi 30 minút. 

 

Po uplynutí doby varenia si zoberieme tyčový mixér a všetko rozmixujeme na hladkú kašu. 

Povaríme ďalších asi 40 minút pri miernej teplote, pričom po 30 minútach odoberieme trochu zmesi na tanierik.

Podľa toho uvidíme, či je džem už uvarený.

Ak nie, treba povariť ďalších 5 – 10 minút. 

 

 

Pripravíme si sterilizované zaváraninové poháre a naplníme ich uvareným džemom.

Potom poháre pevne uzavrieme viečkami, utrieme vlhkou handričkou a otočíme hore dnom. 

Takto ich necháme stáť, kým džem úplne nevychladne a potom skladujeme v chladnej tmavej miestnosti. 

 

 

Hotový džem môžete natrieť na chlieb alebo použiť do koláčov a dezertov. 

 

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay