Rezeň a zemiakový šalát sú už po dlhé roky obľúbeným slávnostným hitom.
Toto jedlo poteší skoro každého.
Ak ho však vyskúšate pripraviť podľa tohto poľského receptu, už nikdy ho nebudete robiť inak!
U nás doma sa tomuto skvelému šalátu nehovorí inak ako Krakovský šalát.
Pre zaručene chutný výsledok postupujte podľa receptu z youtube kanála Recepty bez brepty.
Potrebujeme:
600 g bravčovej panenky
160 g jogurtu
2 vajcia
2 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
1/2 citróna
1 ČL tymianu
strúhanku
bravčovú masť na vysmážanie
Na zemiakový šalát
500 g zemiakov
4 vajcia
1/2 červenej cibule
160 g mrkvy
1 červenú papriku
130 g nakladaných uhoriek
60 g nakladanej kukurice
4 – 6 PL majonézy
4 PL jogurtu
soľ
čierne korenie
2 PL olivového oleja
kôpor podľa chuti
Postup:
Bravčovú panenku si očistíme od blaniek a nakrájame na stredne hrubé plátky.
Panenku neklepeme tĺčikom, ale len jemne postláčame päsťou.
Mäso vložíme do misky a zmiešame s jogurtom, vajciami, prelisovaným cesnakom, korením, citrónovou šťavou a sušeným tymianom.
Všetko dobre premiešame.
Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc.
Po odležaní mäso osolíme, premiešame a následne obalíme v strúhanke.
Bravčovú masť rozpustíme na panvici a obalené mäsko z oboch strán vysmažíme dozlatista.
Ukladáme na papierové utierky, aby vsiakli prebytočnú mastnotu.
Teraz si pripravíme zemiakový šalát.
Zemiaky vložíme do hrnca s vodou, pridáme trochu soli a varíme 20 minút.
Potom ich ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Mrkvu si ošúpeme, nastrúhame najemno a spolu s cibuľou vložíme do misy.
Červenú papriku si očistíme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do misy.
Takisto si nakrájame aj nakladané uhorky a pridáme nakladanú kukuricu.
Teraz do misy pridáme majonézu, jogurt, osolíme, okoreníme, pridáme olej a nakoniec všetko premiešame spolu s nasekaným kôprom.
Podľa potreby pridáme majonézu, nakoniec primiešame ešte vajcia natvrdo, ktoré sme si nakrájali a pridáme tiež zemiaky.
Šalát necháme odležať v chladničke minimálne hodinu.
Dobrú chuť!