Poľská nakladaná repa – famózna chuť: Špecialita z červenej repy, cesnaku a fantastického nálevu, zajtra ochutnávate!

Tento šalát máme u nás doma veľmi radi, je voňavý a plný vitamínov. Ak chcete skúsiť z menšej dávky, pokojne otestujte na začiatok len 1-2 poháre a sami uvidíte. Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy.

Tento šalát máme u nás doma veľmi radi, je voňavý a plný vitamínov. Ak chcete skúsiť z menšej dávky, pokojne otestujte na začiatok len 1-2 poháre a sami uvidíte. Recept mám z Poľska od mojej tetušky, je to top recept z repy. Minulý rok sme spravili len pár pohárov a minuli sa hneď, tento rok som dala dávku, ktorá nám musí vydržať minimálne celý rok. :-)

Potrebujeme:

10 kg červená repa

Olej a jablčný ocot

Ďalej:

5 KL aníz

...

5 KL rasca

5 KL fenikel

1 malá hlávka cesnaku

10 PL chren

2 litre voda

1 liter ocot

100 g soľ

350 g cukor

Postup:

Červenú repu umyjeme, vložíme do sáčkov, ktoré sme si urobili z alobalu, pokvapkáme trochou oleja a jablčného octu.

Uzavrieme, dáme na pekáčik a podľa veľkosti pečieme až hodinu a pol na 170 ° C.

Zvlášť si uvaríme asi v pol litre vody aníz, rascu a fenikel a precedíme, aby sme mali čistý nálev. Uvaríme si octový nálev s cukrom a soľou a obidvomi nálevmi zalejeme postrúhanú repu. Všetko dobre premiešame a pridáme postrúhaný chren, pretlačený cesnak a znovu premiešame, necháme asi 15 minút postáť a plníme poháre. Sterilizujeme pri teplote do 90 st. 15-20 minút. Z tejto dávky mi vyšlo 12 pohárov 720 ml a 8 pohárov 350 ml.