plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto zje túto polievku, neochorie – hovorila moja babička: RECEPT, ktorý odháňa choroby, posilní zdravie a výborne chutí!

Dobrá polievka je základ. My vám v dnešnom článku prinášame zbierku receptov na super zdravé polievky proti chorobám a na lepšiu imunitu.

Extra silná polievka na silnú imunitu a na boľavé hrdlo

 

Potrebujeme:

2 lyžice masla alebo masti

1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver

5 – 6 stredne veľkých zemiakov

1L vývaru

2 PL oleja

Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ

Celozrnná bageta alebo chlebík

Na servírovanie:

Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)

Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.

Cesnak ošúpeme.

 

 

V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.

K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky), bobkový list, čierne korenie a soľ.

Premiešame a prilejeme vývar.

 

 

Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.

Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie.

Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku.

 

 

Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať, radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.

Premiešame a môžeme podávať.

Poznámka:

Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.

Extra silný vývar podľa starkej

 

 

Potrebujeme:

2 mrkve

¼ zeleru

1 kaleráb

1 petržlen

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

skelet a odrezky z 1 kuraťa

5 guličiek čierneho korenia

5 guličiek farevného korenia

5 bobkových listov

1 zväzok byliniek podľa chuti (oregano, estragón, tymian, rozmarín…)

2 lyžičky soli

Petržlenovú vňať

Tip: ak chcete extra silnú chuť, môžete pridať aj hovädzie špikové kosti

Postup:

Kuracie mäso poriadne opláchneme a vložíme do hrnca.

Pridáme očistenú koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať.

 

 

Cibuľu, mrkvu a petržlen stačí prekrojiť na polovice, zeler a kaleráb môžeme nakrájať na trochu menšie kúsky.

Cesnak ošúpeme a pridáme vcelku.

Zalejeme studenou vodou a zmes privedieme k varu.

Akonáhle voda zovrie, pozbierame bielkovinovú penu, ktorá sa nám na povrchu vytvorila.

Teplotu zmiernime a vývar varíme pod pokrievkou na slabom stupni približne jeden a pol hodiny.

Ak sa nám odparí voda, podľa potreby ju môžeme dopĺňať.
Po hodine a pol odoberieme z vývaru mäso a zeleninu.

Mäso natrháme na menšie kúsky, zeleninu môžeme nakrájať na menšie časti. Podávame s cestovinou podľa chuti.

Protichrípková polievka

 

Potrebujeme:

4 mladé cibuľky

2 strúčiky cesnaku

50 g zázvoru

1 čili paprička

6 šálok kuracieho vývaru

Olej a moská soľ

Postup:

Na troche oleja krátko orestujeme nakrájanú cibuľku, cesnak a zázvor. Znížime teplotu a zalejeme vývarom.

Necháme povariť asi 20 minút a na konci pridáme nasekané chilli.

Pridáme soľ a môžeme odstaviť.

Poctivá cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

 

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Pórová proti kašľu

Potrebujeme: 

1 väčší pór

2 zemiaky

2 mrkvy

petržlenovú vňať

pažítku

maslo

zeleninový vývar

kôpor

vajcia uvarené namäkko

soľ, mleté čierne korenie

Postup: 

V hrnci rozpustíme maslo, vložíme pór nakrájaný na kolieska a kúsky mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opekáme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, podľa potreby prilejeme vývar a spolu dovaríme domäkka. Uvarenú polievku aj s bylinkami rozmixujeme, okoreníme a dosolíme. Podávame s vajcami uvarenými namäkko a ozdobíme kôprom.

Silná ázijská polievka so zázvorom a cesnakom proti chrípke a vírusom

Potrebujete:

1 lyžica olivového oleja

3 šalotky – nakrájané na kocky

1 zväzok mladej cibuľky – nakrájanej na kolieska

4 strúčiky cesnaku – prelisované alebo nastrúhané

2 lyžice čerstvého mletého alebo strúhaného zázvoru

5 šálok kuracieho vývaru + uvarené kuracie mäso

2 kusy badiánu

2 lyžice sójovej omáčky

280 g šampiňónov nakrájaných na plátky

1,5 hlávky čínskej kapusty – nasekanej nahrubo

sezamové semienka a vločky

Postup:

V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme nasekanú šalotku a restujeme dosklovita. Pridáme nasekanú zelenú cibuľku, nasekaný cesnak a zázvor. Premiešame a varíme 1-2 minúty, kým nezacítime prenikavú vôňu zázvoru.

Prilejeme vývar, sójovú omáčku, badián, kuracie mäso a prikryjeme pokrievkou. Necháme prevariť po dobu asi 10 minút. Pridáme nakrájané šamiňóny, čínsku kapustu a varíme ešte asi 5-8 minút. Uvarenú polievku podávame so sezamovanými semienkami.

Mrkvová so zázvorom

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Kapustová polievka pri nádche

Potrebujeme: 

1/2 hlávky kapusty

300 ml šťavy z kyslej kapusty

5 zemiakov

2 cibule nakrájané

6 strúčikov cesnaku nakrájané

soľ

nové celé korenie (3 guľôčky)

mleté čierne korenie

Červená paprika

bobkový list

1 väčší zemiak na zahustenie

Postup: 

Nakrájame si zemiaky a kapustu a dáme variť do 2 litrov slanej vody. Pridáme cibuľu, cesnak, bobkový list, tri guľôčky nového korenia, pol lyžičky mletého čierneho korenia a mletú papriku. Keď zemiaky zmäknú, prilejeme kyslú šťavu. Zahustíme rozmixovaným zemiakom. Podávame so strúhaným cestom alebo s celozrnným chlebom.

Brokolicová sýta polievka a vitamínmi

Potrebujeme pre 4 osoby:

50 dkg brokolice

10 dkg syra

Strúčik cesnaku

2 ks mrkvy

1,6 dl smotany na varenie

1 červená cibuľa

2 dkg masla

štipka

soľ

Muškátový oriešok

1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)

Postup:

Umyte brokolicu a rozdeľte na ružičky. Očistite mrkvu, nastrúhajte na jemno, ošúpte červenú cibuľu nakrájajte ju. Rozpustite maslo na panvici a osmažte cibuľu. Pridajte mrkvu, brokolicu a nalejte toľko vody alebo vývaru, koľko budete chcieť mať polievky. Povarte vývar asi 15 minút.

Keď zelenina zmäkne, pridajte smotanu, bujónom, korením, muškátovým orieškom, cesnakom, soľou a premiešajte. V prípade potreby môžete zriediť troškou vody. Pridajte syr a znovu prevarte Ak sa roztopí, môžete ho odobrať z ohňa.

 

Blesková mrkvová polievka na lepšiu imunitu

 

Potrebujeme:

500 g mrkvy

1 zeler

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

Bazalku

2 l vody

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.

Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.

Super – zdravá polievka s ružičkovým kelom

 

Potrebujeme:

350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)

200 g ružičkového kelu

3 lyžice olivového oleja

1 l slepačieho vývaru

Soľ, čierne korenie

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku

Postup:

Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes