9 receptov na najlepšie sýte polievky od BABIČKY: Veľmi chutné, na stole za 30 minút – ideálne na obed!

17112 0

Máte chuť na poctivú polievočku, akú robili napríklad naše babičky? neváhajte a vyskúšajte jeden z týchto receptov!

Šošovicová na kyslo

Potrebujeme:

250 g šošovice

voda

bobkový list

200 g zemiakov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

soľ (štipka)

2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)

30 g hladkej múky

ocot alebo citrónová šťava

Postup:

Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom.

Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.

V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.

Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.

Hŕstková polievka


Miešaná strukovina

1-2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 petržlen

1 zemiak veľký

Soľ, korenie, mletá paprika

Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:

Cibuľa

Olej

Hladká múka

Ďalej:

Majoránka, petržlenová vňať

Postup:

Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli.

Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme.

Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.

Najlepšia polievka so syrovými knedličkami

Potrebujeme:

Vývar:

2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru

1 mrkvu,

5 zemiakov,

6 lyžíc oleja,

1 zelenú papriku,

1 cibuľu,

soľ,

mleté čierne korenie.

Do knedličiek:

100 g syra – polotvrdého,

100 g hrubej múky,

70 g masla,

1 vajce,

bylinky podľa chuti,

soľ.

Postup:

Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút.

Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky.

Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu.

V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu.

Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi. Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút.

Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte  10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.

Polievka s mäsovými knedličkami – zasýti tak skvele, že nepotrebujete druhé jedlo

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g kvalitného mletého mäsa

100 g uvarenej ryže

100 g mrkvy

300 g zemiakov nakrájaných na kúsky

40 g zelenej cibule

Soľ, čierne mleté korenie

Bobkové korenie

Sušenú petržlenovú vňať

Postup:

Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky.

Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne.

Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti.

Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.

Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).

Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.

Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.

Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaruSoľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.

Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.

Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Starodávna drožďová polievka

Potrebujeme:

Na polievku:

3 lyžice masti

1 cibuľu

1 petrtržlen (koreň)

Soľ a korenie podľa chuti

1 mrkvu

10 cm póru

42 g droždia

1 vajce

1 liter vývaru

Pertžlenovú vňať na ozdobu

Halušky:

42 g droždia

1 cibuľku

3 lyžice mlieka

1 vajce

Hrsť strúhanky

1 strúčik cesnaku

1,5 lyžičky majoránky

Petržlenovú vňať

Postup:

Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme  a varíme cca 10 minút.

Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme  na masti dzlatista, pridáme  prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným syrom.

Rýchla fazuľová

Nesmrteľná fazulačka od našej babičky, po ktorej druhý chod už nepotrebujete: Zbožňujú ju aj moji chlapi, ktorí polievky vôbec nemusia! 

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiakmi

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.

Šošovicová s  cibuľkou

Potrebujeme:

450 g šošovice

60 g zeleru

3 šalotky

4 strúčiky cesnaku

500 ml vývaru zo zemiakov

750 g zemiakové3 l vody

250 ml smotany

½ lyžičky ligurčeka

Soľ a korenie podľa chuti

3 lyžice olivového oleja

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode tak, aby boli polomäkké. Vodu zo zemiakov však nevylejeme, ale použijeme na prípravu polievky. Zeler, cibuľky šalotky a cesnak nakrájame nadrobno a spolu orestujeme na masti. Potom pridáme vývar zo zemiakov, vodu, šošovicu a varíme 15 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zemiaky a paradajky nakrájané na plátky. Varíme 10 minút a nakoniec vlejeme do polievky smotanu a dochutíme soľou a korením.

Témy:


Pridajte svoj komentár