plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 polievok, ktoré váš tráviaci systém bude milovať: Zasýtia, naštartujú metabolizmus a chuť výborná – každý deň skúste inú!

Výborné polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a môžete si ich pokojne dopriať aj na diéte. Sú výborné na naštartovanie pomalého trávenia a hoci skvele zasýtia, určite z nich nepriberiete, práve naopak. vyskúšajte na každý deň v týždni iný recept!

Šošovicová polievka – prekvapí aj náročných

šošovková detoxikačná polievka

Potrebujeme:

450 g šošovice

60 g zelerovej stonky

60 g šalotky

10 g cesnaku

500 ml zemiakového vývaru

1 kg zemiakov

3 litre vody

250 ml sójového mlieka

200 g paradajok

5 g koriandra

30 ml olivového oleja

Soľ a korenie

Postup:

Zemiaky si očistite, uvarte a preceďte. Vývar nevylievajte!

Nakrájajte si najemno zeler, šalotku a cesnak. Všetko osmažte na olivovom oleji. Pridajte premytú šošovicu a zemiakový vývar. Varte po dobu 15 minút.

Paradajky si nakrájajte na plátky, vložte ich do polievky a nechajte variť na miernom ohni kým nebudú hotové.

Sójové mlieko si zohrejte na 90°С a primiešajte ho do hotovej polievky. Osoľte a okoreňte podľa vašej chuti. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekaným koriandrom.

Karfiolovo – fazuľová polievka

Potrebujeme:

1 šálka zeleninového vývaru

1 šálka vody

½ kg karfiolu

1 šálka stredne veľkých fazuliek

¼ lyžičky kajenského korenia

¼ lyžičky mletého korenia

Soľ podľa chuti

Uvarené kuracie mäso

Postup:

Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.

Mrkvová polievka – ľahká a výborná

Potrebujeme:

6 kusov mrkvy

2 polievkové lyžice ryže

1⁄2 čajová lyžička soli

1 liter vody alebo zeleninového vývaru

1 polievková lyžica oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame, prípadne na hrubo nastrúhame. Ryžu umyjeme. Rozpálime trochu oleja, mrkvu restujeme, pridáme umytú ryžu a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a varíme úplne do mäkka, asi 20 minút. Potom mixujeme ponorným mixérom, prípadne prepasírujeme. . Neskôr môžeme pridať napríklad aj zemiaky, zeler alebo cuketu. Ak má niekto problém s ryžou, môže skúsiť ovsené vločky.

Kapustová diétna polievka

1 ks kapusta biela hlávková menšia

5 ks cibuľa

2 ks paprika rôzne farby

4 – 6 ks paradajky

4 ks mrkva

2 ks petržlen

1 ks zeler malý

2 ks zemiaky

soľ

2 ks bujón (ideálne domáci)

Postup:

Očistenú zeleninu umyjeme. Kapustu, papriku a zeler nakrájame na rezančeky. Ostatnú zeleninu na tenké kolieska. Zemiaky na kocky, ale pridávame až po pol hodine varenia. Zeleninu dáme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina ponorená a dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme soľ a kocky bujónu. Polievku varíme asi 35 minút a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme ešte asi 15 minút, kým zmäknú zemiaky.

Brokolicová polievka

Brokolicová detoxikačná polievka

Potrebujeme:

1 polievková lyžica. l. olivový olej

1 cibuľa

750 ml vody

1 strúčiky cesnaku

500 g brokolica

1 zväzok rukoly

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Nakrájajte cesnak a cibuľu. Rozdeľte brokolicu na ružičky e a opláchnite ich.

Vezmite panvicu s hrubým dnom a nalejte do nej olivový olej. Počkajte, až sa olej zahreje, pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým zelenina nezačne rozvoniavať. Do panvice pridajte brokolicu. Restujte, kým brokolica nie je jasne zelená.

Pridajte do nádoby vodu a priveďte do varu. Pridajte soľ a korenie  podľa chuti. Panvicu zakryte a polievku nechajte prevariť na nízkej teplote po dobu 8-10 minút.

Keď je polievka pripravená, nalejte ju do mixéra a pridajte nakrájanú rukolu. Rozmixujte obsah tak, aby sa vytvoril jemný krém.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

Sýta fazuľová polievka s kyslou kapustou

Potrebujeme:

40 dkg suchej fazule – najlepšia rôznej farby a veľká

1 stredne veľká cibuľa

1 mrkva

4 strúčiky cesnaku

4 stredne veľké zemiaky

30 – 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou

25 – 30 dkg vareného mäsa (ideálne chudšie bravčové mäso)

soľ – podľa chuti

čierne korenie – mleté – podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.

Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 – 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Diétna polievka z hlivy ustricovej

Potrebujeme:

200 g hlivy

1 menšia cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 menšia mrkva

60 g celoznných cestovín

2 lyžice oleja

1 PL mletej červenej papriky

štipka štipľavej papriky

1 liter zeleninového vývaru

soľ

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, nakrájame cibuli na kocky a hlivu na pásiky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu a hlivu a znovu všetko trosku opražíme. Prisypeme papriku, premiešame a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu. Medzitým uvaríme podla návodu cestoviny. Vložíme ich do polievky a necháme prevrieť. Nakoniec prelisujeme strúčik cesnaku a vsypeme majoránku.

 

 

Najlepšie recepty na dnes