plny-hrniec_transparent_negativ.png

Polievky liečivky: Tieto recepty vám pomôžu pri nachladnutí a chrípke!

Sychravé obdobie ide často ruka v ruke s nachladnutím a chrípkou. Počas choroby je však dôležitá nielen medikamentózna liečba, ale aj správna výživa. Ťažké jedlá zbytočne zaťažia trávenie a proces liečby sa tak môže predĺžiť. Stavte preto na chutné, výživné a zdravé polievky, s ktorými porazíte chorobu raz dva. Verili na ne už aj naše babičky. Tie mäsové dodajú telu potrebné bielkoviny a tuky, ktoré zahrejú organizmus. Pomôžu tiež uvolniť vitamíny A, D, E a K. Mäso môžete prípadne vymeniť za strukoviny a použiť aj trochu domácej masti alebo masla. Nesmie chýbať cibuľa, cesnak a koreňová zelenina. Ideálne je pridať aj čerstvé bylinky.

Špenátová polievka s mätou a syrom

Food, Soup, Spinach Soup, Bread, Vegetables, Breakfast

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg čerstvého špenátu (alebo 500 g mrazeného) 

1 väčšia cibuľa

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžica repkového oleja

hrsť čerstvej mäty

soľ

čierne korenie

čerstvý syr 

bylinky podľa chuti

Postup:

Čerstvé listy špenátu zbavte stopiek a umyte. Cibuľku a cesnak si orestujte na oleji a pridajte špenát. Poduste a zalejte vodou alebo hovädzím vývarom. Osoľte, okoreňte a nechajte variť približne 5 – 7 minút. Následne pridajte lístky mäty, rozmixujte a podľa potreby pridajte soľ a mleté čierne korenie. Podávajte s kúskom opečeného chleba s cesnakovým maslom a čerstvým syrom s bylinkami. Polievku môžete tiež ozdobiť nasucho opraženými semienkami, alebo píniovými orieškami.

Mrkvová so zázvorom

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru (upravíme podľa potreby)

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Hovädzí vývar so zeleninou a pečeňovými knedličkami

Soup, Liver Dumplings, Liver Dumpling Soup, Dumpling

Potrebujeme:

Na vývar

500 g hovädzích kostí na polievku 

1 väčšia cibuľa

3 bobkové listy ň

3 guľôčky nového korenia

5 guľôčok čierneho  korenia

Na polievku

3 stredne veľké mrkvy

1 väčší zeler

1 väčší petržlen

3 jarné cibuľky

1 lyžica masla alebo repkového oleja

mäso z vývaru

soľ

čierne korenie

čerstvá petržlenová vňať

Na knedličky

100 g hrubej múky

100 g hovädzej pečienky

1 vajce
1/2 cibule

1/2 strúčika cesnaku

mleté čierne korenie

soľ

Postup:

Kosti na polievku umyte a vložte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou. Cibuľu ošúpte, prekrojte na polovicu a spolu s koreninami pridajte ku kostiam. Varte pri nízkej teplote aspoň 3 hodiny. Potom zlejte vývar. Nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľku si orestujte na masle, alebo oleji.  Zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením.

Pečienku si pokrájame a spolu s cibuľou a cesnakom zomelieme na mlynčeku. Dochutíme soľou, korením, zamiešame a následne pridáme vajce a múku. Necháme chvíľu odležať. Časť scedeného vývaru si prelejeme do druhého hrnca, necháme zovrieť a vhadzujeme knedličky, ktoré tvarujeme malou lyžičkou. Hotové knedličky dáme do tanierov, zalejeme polievkou a dozdobíme petržlenovou vňaťou, alebo nakrájanou cibuľovou vňaťou.

Gulášová polievka s hlivou ustricovou

Goulash, Soup, Meat, Vegetables, Potatoes, Food, Cook

Potrebujeme:

500 g predného hovädzieho mäsa 

2 väčšie cibule

2 lyžice repkového oleja

500 g zemiakov

300 g hlivy ustricovej

2-3 strúčiky cesnaku

rasca 

sladká paprika

soľ 

čierne korenie

čerstvá petržlenová vňať

Postup:

Ako prvé si nakrájajte mäso. Na repkovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte mäso a nechajte zatiahnuť. Podlejte troškou vody a nechajte dusiť. Keď sa voda odparí, opäť ju dolejte ešte cca 2-krát. Pridajte sladkú papriku, rascu, soľ a korenie. Zalejte vodou až po vrch a varte pri nižšej teplote asi 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby dolievajte vodu alebo vývar. Keď je mäso mäkké, pridajte zemiaky, nakrájanú hlivu ustricovú a plátky cesnaku. Varte ďalších 20 – 30 minút. Nakoniec ozdobte petržlenovou vňaťou. Ak máte radi štipľavé, môžete pridať aj trochu feferónky.

Mrkvová polievka s jablkami a cibuľou

Soup, Carrot, Ginger, Food, Eat, Vegetables, Cook

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

1 väčšia cibuľa

5 cm dlhý koreň zázvoru

2-3 jablká

1 lyžica repkového oleja

soľ

čierne korenie

čerstvý tymián

Postup:

Mrkvu si umyte, očistite a pokrájajte na malé kúsky. Cibuľku s nakrájaným zázvorom si orestujte na oleji. Pridajte mrkvu a chvíľu poduste. Následne zalejte 1 l vody, alebo vývarom a varíme. Jablká si umyjeme, očistíme a zbavíme jaderníkov. Nakrájame na malé kocky a spolu s čerstvým tymianom pridáme do polievky. Osolíme, okoreníme a varíme ďalších 5 minút kým mrkva nezmäkne. Odstavíme e a rozmixujeme na krém.

Kapustová polievka pri nádche

Potrebujeme: 

1/2 hlávky kapusty

300 ml šťavy z kyslej kapusty

5 zemiakov

2 cibule nakrájané

6 strúčikov cesnaku nakrájané

soľ

nové celé korenie (3 guľôčky)

mleté čierne korenie

Červená paprika

bobkový list

1 väčší zemiak na zahustenie

Postup: 

Nakrájame si zemiaky a kapustu a dáme variť do 2 litrov slanej vody. Pridáme cibuľu, cesnak, bobkový list, tri guľôčky nového korenia, pol lyžičky mletého čierneho korenia a mletú papriku. Keď zemiaky zmäknú, prilejeme kyslú šťavu. Zahustíme rozmixovaným zemiakom. Podávame so strúhaným cestom alebo s celozrnným chlebom.

Paradajková polievka proti zápalom

Potrebujeme:

1 hrsť cherry paradajok

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžičky kurkumy

1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)

½ lyžičky morskej soli

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu jablčného octu

½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.

K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú. Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku. Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.

Najlepšie recepty na dnes