Fantastické recepty na domáce poctivé polievky podľa receptov našich babičiek.
Všetko, čo potrebujete sú len bežné suroviny, žiadne umelé dochucovadlá a bujóny. Polievky sú sýte a vynikajúce.
Poctivá krúpová polievka s cesnakom
Potrebujeme:
1/2 hrnček krúpy stredné (sú rôzne veľkosti, tie najmenšie sa najskôr uvaria)
1 hrnček mrkva nakrájaná na kocky
1/2 hrnček petržlen nakrájaný na kocky
2 polievková lyžica masla
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
(podľa chuti) klobása, údená šunka, slanina
na dochutenie: soľ, mletá červená paprika (dve polievkové lyžice), rasca (drvená alebo celá), mleté čierne korenie
Postup:
Krúpy premyjeme a namočíme na pár hodín, najlepšie cez noc.
Ak ich chceme variť hneď, stačí ich zopár krát prepláchnuť.
Musíme však rátať s dlhšou dobou varenia.
Potom krúpy scedíme, zalejeme ich vodou alebo vývarom z údeného (aby boli ponorené), prikryjeme pokrievkou a varíme približne 15 minút do polomäkka.
Zeleninu nakrájame na drobné kocky.
Ak zvolíme verziu s klobásou alebo údeným, taktiež ich nakrájame.
Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita.
Pridáme zeleninu a restujeme 5 minút. Ďalej pridáme klobásu alebo údené, stiahneme zo sporáka.
Zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame a vložíme do polievky.
Prilejeme vodu podľa potreby, záleží aké husté polievky obľubujeme.
Polievku dochutíme soľou, paprikou, rascou, mletým čiernym korením (nemusíme) a varíme do mäkka.
Prelisovaný cesnak pridávame 10 minút pred koncom varenia.
Hotovú polievku dozdobíme hojne bylinkami, ktorými si zároveň doplníme vitamín C.
Zeleninová polievka s mäsovými guľkami
4 dôvody, prečo si pripraviť túto polievku: je pripravená z dostupných surovín, príprava trvá len 30 minút, je chuťovo výborná, v chladných dňoch zahreje.
Potrebujeme:
700 g mletého mäsa
250 g cibule
150 g mrkvy
50 g rezancov
350 g zemiakov
2 l vody
2 PL oleja
3 ČL soli
1/2 čierneho korenia
5 g kôpru
1 bobkový list
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kúsky, mleté mäso zmiešame s 1/2 cibule, soľou a čiernym korením.
Mokrými rukami formujeme malé guľky.
Zemiaky si nakrájame na kocky, preložíme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme 10 minút na miernom ohni.
Zvyšnú cibuľu osmažíme v hrnci na strednom ohni.
Pridáme nakrájanú mrkvu, premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút.
Pridáme guľky, premiešame a povaríme.
Pridáme orestovanú zeleninu, soľ, čierne korenie, bobkový list, premiešame, prikryjeme pokrievkou a povaríme ešte 10 minút na miernom ohni.
Nakrájame si kôpor.
Pridáme rezance, polievku povaríme 3 minúty, pridáme nasekaný kôpor a odstavíme.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle.
Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky.
Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu domácej vegety
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.
Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom.
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.
Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním.
Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode.
Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej.
Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným syrom.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli.
Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme.
Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Výborná polievka s mäsovými knedličkami
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g mletého mäsa
100 g mrkvy
300 g zemiakov
100 ryže
40 g zelenej cibuľky
Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Bobkový list
Postup:
Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.
Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.
Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.
Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom.
Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.
V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.
Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Rýchla bryndzová polievka
Potrebujeme:
zemiaky
bryndza
polohrubá múka
vajce 1 ks
mletá rasca
soľ na dochutenie
Postup:
Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.
Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.
Polievka s kuracím mäsom a chlebom
Potrebujeme:
150 g šošovice
2 l vody
200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených
1 väčšiu cibuľu
1 mrkvu
1 papriku
200 g kuracieho mäsa
50 ml sladkej smotany
1 lyžičku soli
¼ lyžičky čierneho korenia
50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate
1 strúčik cesnaku
Postup:
Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.
Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.
Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.
Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.