plny-hrniec_transparent_negativ.png

9 receptov na POCTIVÉ babičkine polievky bez umelých prísad: Zdravé, vynikajúce a sýte – obed máte vybavený za minútku!

Fantastické recepty na domáce poctivé polievky podľa receptov našich babičiek. Všetko, čo potrebujete sú len bežné suroviny, žiadne umelé dochucovadlá a bujóny. Polievky sú sýte a vynikajúce.

Fantastické recepty na domáce poctivé polievky podľa receptov našich babičiek.

Všetko, čo potrebujete sú len bežné suroviny, žiadne umelé dochucovadlá a bujóny. Polievky sú sýte a vynikajúce.

Poctivá krúpová polievka s cesnakom

 

Potrebujeme:

1/2 hrnček krúpy stredné (sú rôzne veľkosti, tie najmenšie sa najskôr uvaria)

1 hrnček mrkva nakrájaná na kocky

1/2 hrnček petržlen nakrájaný na kocky

2 polievková lyžica masla

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

(podľa chuti) klobása, údená šunka, slanina

na dochutenie: soľ, mletá červená paprika (dve polievkové lyžice), rasca (drvená alebo celá), mleté čierne korenie

Postup:

Krúpy premyjeme a namočíme na pár hodín, najlepšie cez noc.

Ak ich chceme variť hneď, stačí ich zopár krát prepláchnuť.

Musíme však rátať s dlhšou dobou varenia.

Potom krúpy scedíme, zalejeme ich vodou alebo vývarom z údeného (aby boli ponorené), prikryjeme pokrievkou a varíme približne 15 minút do polomäkka.

Zeleninu nakrájame na drobné kocky.

Ak zvolíme verziu s klobásou alebo údeným, taktiež ich nakrájame.

Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita.

Pridáme zeleninu a restujeme 5 minút. Ďalej pridáme klobásu alebo údené, stiahneme zo sporáka.

Zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame a vložíme do polievky.

Prilejeme vodu podľa potreby, záleží aké husté polievky obľubujeme.

Polievku dochutíme soľou, paprikou, rascou, mletým čiernym korením (nemusíme) a varíme do mäkka.

Prelisovaný cesnak pridávame 10 minút pred koncom varenia.

Hotovú polievku dozdobíme hojne bylinkami, ktorými si zároveň doplníme vitamín C.

Zeleninová polievka s mäsovými guľkami

 

4 dôvody, prečo si pripraviť túto polievku: je pripravená z dostupných surovín, príprava trvá len 30 minút, je chuťovo výborná, v chladných dňoch zahreje.

Potrebujeme:

700 g mletého mäsa

250 g cibule

150 g mrkvy

50 g rezancov

350 g zemiakov

2 l vody

2 PL oleja

3 ČL soli

1/2 čierneho korenia

5 g kôpru

1 bobkový list

Postup:

Cibuľu nakrájame na malé kúsky, mleté mäso zmiešame s 1/2 cibule, soľou a čiernym korením.

Mokrými rukami formujeme malé guľky.

Zemiaky si nakrájame na kocky, preložíme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme 10 minút na miernom ohni.

Zvyšnú cibuľu osmažíme v hrnci na strednom ohni.

Pridáme nakrájanú mrkvu, premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút.

Pridáme guľky, premiešame a povaríme.

Pridáme orestovanú zeleninu, soľ, čierne korenie, bobkový list, premiešame, prikryjeme pokrievkou a povaríme ešte 10 minút na miernom ohni.

Nakrájame si kôpor.

Pridáme rezance, polievku povaríme 3 minúty, pridáme nasekaný kôpor a odstavíme.

Drožďová polievka

 

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.

Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle.

Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).

Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.

Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.

Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky.

Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

 

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu domácej vegety

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.

Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom.

Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.

Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním.

Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Zemiaková polievka

 

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode.

Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej.

Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.

Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným syrom.

Hŕstková polievka

 


Miešaná strukovina

1-2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 petržlen

1 zemiak veľký

Soľ, korenie, mletá paprika

Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:

Cibuľa

Olej

Hladká múka

Ďalej:

Majoránka, petržlenová vňať

Postup:

Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli.

Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme.

Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.

Výborná polievka s mäsovými knedličkami

 

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g mletého mäsa

100 g mrkvy

300 g zemiakov

100 ryže

40 g zelenej cibuľky

Soľ, korenie a bylinky podľa chuti

Bobkový list

Postup:

Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.

Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.

Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.

Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.

Šošovicová na kyslo

 

Potrebujeme:

250 g šošovice

voda

bobkový list

200 g zemiakov

soľ (štipka)

2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)

30 g hladkej múky

ocot alebo citrónová šťava

Postup:

Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom.

Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.

V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.

Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.

Rýchla bryndzová polievka

 

Potrebujeme:

zemiaky

bryndza

polohrubá múka

vajce 1 ks

mletá rasca

soľ na dochutenie

Postup:

Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.

Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.

Polievka s kuracím mäsom a chlebom

 

Potrebujeme:

150 g šošovice

2 l vody

200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

1 papriku

200 g kuracieho mäsa

50 ml sladkej smotany

1 lyžičku soli

¼ lyžičky čierneho korenia

50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate

1 strúčik cesnaku

Postup:

Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.

Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.

Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.

Najlepšie recepty na dnes