Pripravte si doma fantastickú polievku s mäsovými guľkami a rezancami podľa receptu našich starých mám.
Skutočná delikatesa, ktorá nielen dokonale zasýti, ale aj zahreje na duši.
Recept z youtbe kanála Domáca kuchyňa s Dannym na fantastickú polievku s rezancami a mäsovými guličkami.
Potrebujeme:
Na mäsové guľky:
400 g mletého mäsa
1 cibuľu
1 vajce
50 g strúhanky
100 g hladkej múky
soľ
mleté čierne korenie
mletú papriku
tymian
petržlenovú vňať
mletú rascu
50 + 50 g hladkej múky
Na polievku:
30 ml oleja
1 cibuľu
3 mrkvy
1 stonku zeleru
1/2 papriky
1 zemiak
1,5 l vody
50 g rezancov
petržlenovú vňať
Na zahustenie:
1 vajce
50 ml smotany na varenie
Postup:
Mrkvu nakrájame na menšie kocky.
Do hrnca nalejeme olej, pridáme do neho mrkvu, soľ.
Za stáleho miešania smažíme 3 minúty na miernom ohni.
Do misky pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, zelerovú stonku a papriku.
Zeleninovú zmes nasypeme do hrnca, poriadne zamiešame.
Prekryjeme pokrievkou a smažíme 7 minút na miernom ohni.
Zmes v hrnci zalejeme vodou, zamiešame a prekryjeme pokrievkou.
Za varu pridáme do hrnca na kocky nakrájaný zemiak a opäť prekryjeme pokrievkou.
Do misky pridáme mleté mäso, rozmixovanú cibuľu, vajce, soľ, čierne korenie, rascu, mletú papriku, tymian, strúhanku a rukou miešame, kým nám nevznikne hustá hmota.
Na tácku nasypeme múku, ruky si potrieme rastlinným olejom, z mäsovej hmoty vytvarujeme guľky a ukladáme ich na tácku do múky.
Guľky posypeme múkou, obalíme a po jednej ich vkladáme do polievky.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút na miernom ohni.
Do polievky pridáme rezance, premiešame, prekryjeme.
Varíme 12 minút na miernom ohni.
V malej miske zmiešame vajce so smotanou.
Do polievky pridáme petržlenovú vňať, premiešame.
Necháme vychladnúť.
Nakoniec zahustíme polievku smotanovou zmesou a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: