Cukrárka poradila dokonalú polevu na zdobenie veľkonočného pečiva: Je tak krásne, že ho môžete hneď predávať!

4792

Každý má na zdobenie koláčv, zákuskov a medovníčkov svoj vlastný recept, ja som však dala na moju známu – cukrárku Janku, ktorá mi poradila perfektnú polevu na zdobenie medovníčkov. Ja používam len klasickú bielu, ale môžete si ju jednoducho zafarbiť pomocou potravinárskeho farbiva a používať na nádherné sladké kreácie!

Potrebujeme:

ručný šľahač

1 bielok

1 necelú čajovú lyžičku škrobu (bežne dostupný v potravinách npr. Solamyl, Maizena, Gustin…),

250 g preosiateho práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Do väčšej misky dáme vaječný bielok, pridáme škrob a časť cukru.

Ručný šľahač s metličkami na cesto zapneme na najnižšie otáčky a zmes šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja.

Postupne prisypávame cukor, ktorý vždy zašľaháme do zmesi.

Proces trvá 5-10 minút. Vznikne hustá, no nie tuhá poleva.

Po nadvihnutí metličky šľahača by sa poleva nemala vrátiť späť, ale vytvoriť malý pevný kopček.

Lyžicou polevu naberieme do zdobiaceho vrecka (či inej zdobičky, na ktorú ste zvyknutí) a smelo sa môžeme pustiť do zdobenia.

Ak chcete docieliť tekutú polevu na zaliatie niektorej časti zákuskov a medovníčkov, oddeľte časť zmesi do menšej misky a po kvapkách do nej pridávajte vlažnú vodu, kým nevznikne poleva, ktorá sa bude pekne rozlievať.

Ak sa stane, že je príliš riedka, jednoducho prisypte trošku cukru. Vylievaný medovníček ozdobíte tak, že obrysy medovníčka obkreslíte hustou polevou a priestor vyplníte redšou. Ak chcete na takto zaliaty medovníček ďalej maľovať, je potrebné nechať polevu najskôr dobre zaschnúť.

TIP: Ak chcete, aby sa ozdobený medovníček krásne leskol, vložte ho na 5 minút do rúry (so zapnutou ventiláciou horúceho vzduchu a pootvorenými dvierkami) na 50 °C.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár