Poklad z babičkinej špajze – nevarený mätový sirup: Stačí 1 lyžička do čaju a bolesť brucha je preč!

Ak mätu nevaríme, zachová si maximum účinných látok. Tento sirup nám dávala starká do čaju vždy, keď nás bolelo bruško. Sirup je výborný na trávenie a keď vám je ťažko po dobrom obede. Tiež je skvelý pri chorobách (prechladnutie, chrípka, boľavé hrdlo), do letných limonád a aj ako sladidlo do koláčov a domácich dezertov. Ja ho vyrábam každý rok, aj tento rok máme mäty požehnane. Sirup treba skladovať na chladnom tmavom mieste. My ho máme v podzemnej pivnici.

Ako na to?

Potrebujeme:

2 hrste mätových lístkov

1 citrón

1 liter vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

750 g trstinového cukru (v pôvodnom recepte je 1 kg kryštálového cukru, ja dávam trstinový)

1 vrecúško kyseliny citrónovej

Postup:

Lístky mäty a plátky citróna naložíme do studenej vody a zakryté necháme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň precedíme, pridáme trstinový cukor a zahrejeme maximálne na 70-75 ° C (táto teplota neznehodnotí živiny, ale zabezpečí, že sirup dlhšie vydrží), aby sa cukor úplne rozpustil. Potom plníme do čistých vyvarených pohárov, otočíme na 5 minút dnom hore, potom obrátime a necháme vychladnúť. Uchovávame najlepšie v chladničke. alebo v chladnej pivnici.