Poklad pre telo: „Obyčajné“ droždie je prírodné liečivo, ktoré je pre zdravie priam zázračné

Väčšina z nás ich má na tanieri takmer každý deň, málokto však vie, aký poklad to vlastne je. Pekárske droždie v chlebe však dokáže oveľa viac ako len zasýtiť prázdny žalúdok. Droždie, ľudovo známe aj ako kvasnice, zázračne pôsobí aj na naše zdravie a má obrovský potenciál pre ľudstvo.

Naši predkovia využívali kvasnice predovšetkým ako kypriaci prostriedok na pečenie chleba či pečiva, ktoré sa krásne „nadýchalo“. Droždie bolo v minulosti známe predovšetkým v tekutej forme, no od 19. storočia sa začalo lisovať. A tak vznikla známa kocka, bez ktorej si domáce gazdinky svoju kuchyňu ani nevedia predstaviť. Zaujímavosťou však je, že ak by ste všetky bunky z bežného 50-gramového balenia zoradili za sebou, vznikol by vám reťazec dlhý približne 42-tisíc kilometrov, čo zodpovedá obvodu Zeme.

Droždie obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, čo je rovnaký druh (ale iný kmeň), ktorý sa bežne používa ako pivovarnícke kvasnice. Tie „pivné“ sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry. Kvasnice však nájdeme aj vo víne. Hrajú totiž významnú rolu v etape, keď dochádza k premene hroznového cukru na alkohol.

Čo všetko obsahujú?

  • vitamín D a všetky vitamíny skupiny B,
  • enzýmy,
  • minerálne soli a a oligo-elementy, ktoré sa v nich prirodzene hromadia,
  • stopové prvky železa a medi,
  • esenciálne kyseliny a aminokyseliny,
  • proteíny,
  • uhlohydráty,
  • lipidy.

Ako prospievajú zdraviu?

  • ocenia ich najmä tí, ktorí majú problémy s trávením – zlepšujú vylučovanie stolice, ale pôsobia aj pri nechutenstve,
  • regenerujú telo zvnútra, ale aj zvonku a podporujú celkovú imunitu,
  • pomáhajú pri kožných problémoch, najmä keď vás svrbí pokožka alebo je suchá,
  • zlepšujú pevnosť nechtov aj vlasov,
  • pôsobia hojivo a bojujú aj proti zápalom,
  • bojujú proti kandidóze, čiže premnoženým plesniam v tele,
  • oceníte ich, ak máte problémy obličkami či pečeňou, dokonca sa odporúčajú aj pre ľudí, ktorí majú cirhózu pečene
  • blahodárne však pôsobia aj na náš duševný stav – či už čo sa týka únavy, nespavosti, depresií alebo celkovej nervozite.

Ako ich aplikovať?

Droždie môžeme užívať vo forme tradičnej kocky, ktorú skonzumujeme. Na deň vám vystačí približne polovica z nej, ktorú si môžete rozdeliť na viacero dávok. Výhodou je to, že ide o značne lacnú potravinu, ktorá obsahuje naozaj veľké množstvo prospešných látok.

Kvasnice sú však dostupné už aj vo forme tabliet či prášku a užívajú sa trikrát denne po jedle. Takže stačí si už len vybrať tú možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje. Odporúča sa však, aby ste prášok či tablety zapíjali iba čistou vodou a mliekom.

Ilustračné foto.

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kvasnice však môžeme aplikovať aj priamo na pokožku. Aj v tomto prípade sa oplatí zmiešať ich s mliekom a zmes aplikovať na problematické miesta vo forme pleťovej masky. Tú nechápem pôsobiť počas noci a ráno toto prírodné liečivo jednoducho zmyjeme. Je dôležité však povedať, že ak odstránime vnútorné problémy v tele, zlepší sa aj náš celkový vzhľad navonok.

Témy:


Pridajte svoj komentár