Zozbierali sme pre vás najväčšie pochúťky z lístkového cesta, ktoré viete pripraviť rýchlo a vaši hostia si skvele pochutnajú!
Twister tyčinky
Potrebujeme:
250 g rozvaľkaného lístkového cesta
Horčicu (obyčajnú alebo celozrnnú)
Strúhaný tvrdý syr
250 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
Žĺtok na potretie
Sezamové semienka na posypanie
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov a cesto preložíme na pracovnú dosku.
Cesto potrieme horčicou a posypeme strúhaným syrom. Potom na syr uložíme plátky slaniny. Cesto nakrájame na prúžky – široké tak, ako plátky slaninky. Každý prúžok cesta zrolujeme do špirály a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme pri teplote
Pečieme približne 10-12 minút, alebo kým cesto nebude zlatisté a chrumkavé.
Lyžičky z lístkového cesta
Potrebujeme:
1 plát rozvaľkaného lístkového cesta
Dezertné lyžičky
Postup:
Z plátu cesta vykrajujeme tvar lyžičky a to tak, že lyžičku jednoducho priložíme na cesto a vyrežme požadovaný tvar.
Každý kúsok cesta potom uložíme na lyžičku – môžeme jemne stlačiť alebo upraviť, aby cesto držalo svoj tvar.
Lyžice s cestom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Lyžicu teraz môžeme dozdobiť prísadami podľa našej chuti. Na tieto jednohubky bolo použité strúhané maslo a kaviár.
Košíčky z lístkového cesta
Potrebujeme:
Olivy
Lísktové cesto
Pizza omáčku
Postup:
Z cesta si vykrojíme základ košíka – kruhy a na ne navrstvíme trochu omáčky a uložíme olivu. Cesto, ktoré zvýši si opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho tenšie pásiky, ktoré preložíme cez vrch olivy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečiem pri teplote 180 stupňov len 15-17 minút.
5 minútová pochúťka z lástkového cesta
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
3 paradajky
50 ml mlieka
1 strúčiky cesnaku
Niekoľko čerstvých listov bazalky
Soľ a čierne korenie
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na 9 štvorcov, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý potrieme mliekom. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Na každý štvorec uložíme plátok paradajky a potom posypeme čiernym korením.
Plech vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Kým sa cesto pečie, lístky bazalky umyjeme, odstránime stonky a nakrájame nadrobno. Preložíme do misky, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a olivový olej.
Na upečené koláče nanesieme zmes bazalky a cesnaku a nakoniec posypeme trochou soli (ideálne morskej).
Lístkové špízy s mletým mäsom
Tento nápad som objavila na internete a ide o skutočne výborný nápad. Vyskúšala som na večeru a po týchto špízoch sa len-tak zaprášilo. Všetkým veľmi chutilo!
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
500 g lístkového cesta
3 lyžice sójovej omáčky
Čierne korenie
1 ks cibuľe
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cibuľu nakrájame najemno a vmiešame do mäsa. Pridáme aj sójovú omáčku, korenie a pretlačený cesnak. V prípade potreby dochutíme soľou. Dobre premiešame a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
Zo zmesi tvoríme guľôčky. Na každú špajlu potrebujeme 4 ks fašírok o hmotnosti asi 25 g.
Plát lístkového cesta rozrežeme na pásiky – šírka by mala byť o niečo väčšia, ako priemer fašírok.
Špajdle na pár minút namočíme do vody a potom na ne navliekame karbonátky a cesto, ako vidíme na obrázku.
Plech na pečenie vymastíme trochou oleja a uložíme naň špajdle. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.
Strihaná roláda
Potrebujeme:
1 plát lístkového cesta
Kyslú smotanu
Plátky šunky
Zelené bylinky
Pár plátkov taveného syra
Postup:
Plát cesta natrieme kyslou smotanou a uložíme na ňu plátky šunky. Zrolujeme ako klasickú roládu, ale tým to rozhodne nekončí. Cesto zvrchu nastriháme (neprestrihneme celkom) a jednotlivé diele začneme vytáčať smerom von – striedavo na pravú a na ľavú stranu.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 12 minút.
Upečenú roládu vyberieme. Na panvici rozpustíme niekoľko plátkov taveného toastového syra a keď sa rozpustí, jednoducho nalejeme cez rolku.
Môžeme si pochutnávať! :-)
Video Návod
Dajte ho do formy na ľad – máte perfektné slané chuťovky pre návštevy
Potrebujeme:
1 plát rozvaľkaného lístkového cesta, alebo cesta na pizzu
Mini mozzarellu (guľôčky)
Šunku nakrájanú na kocky
Bazalku
Cherry paradajky nakrájané na polovice
Postup:
Formu na ľad poprášime múkou. Plát cesta rozdelíme na dve polovice. Jednu uložíme na formu a jemne vtlačíme do otvorov. Potom do každého otvoru vložíme prísady podľa chuti – 1 guľôčku syra, šunku, bazalku a koliesko paradajky. Potom prikryjeme druhým plátom cesta a po povrchu prejdeme valčekom, aby sa okraje cesta dobre spojili a okraje odstránime. Celú formu aj s cestom vložíme na 2 hodiny do mrazničky.
Potom jednoducho vyklopíme z formy, nakrájame na kocky, preložíme na plech a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
Tabuľku čokolády zabaľte do cesta
Potrebujeme:
1 tabuľku čokolády
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
1 vajíčko na potretie
Nasekané oriešky na posypanie
Postup:
Čokoládu uložíme na lístkové cesto. Cesto narežeme na šikmé pásiky a tie následne prepletáme cez čokoládu.
Okraje cesta založíme tak, aby čokoláda nevytiekla.
Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orieškami a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 20-25 minút.
Mleté mäso v lístkovom ceste
Stačí nakrájať, zabaliť, potrieť vajíčkom a piecť asi 25 minút pri teplote 180 stupňov. Perfektná chuťovka je na svete.
Ďalšie fantastické nápady
Prajeme vám dobrú chuť! :-)