Máte doma zemiak a kyslú smotanu? Len 5 minút a máte perfektné pohostenie pre návštevy – chlebíčky si nikto nevšimne!

Dokonca, aj keď doma nenájdete kyslú smotanu, stačí, ak zemiaky potriete olejom v ktorom si rozmiešate strúčik cesnaku, soľ a bazalku.

Potrebujeme:

1 veľká nový zemiak

Kyslú smotanu

Strúhaný syr

1 strúčik cesnaku

Soľ a bazlaka

...

Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:

Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….

Olivový olej

Postup:

Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.

Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.

Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút. Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou. Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.

Výsledok :-)

zdroj: youtube/Gordon Ramsey

Obložené pizza zemiaky

Perfektné jedlo aj na oslavu, namiesto obložených chlebíčkov. Skúste obložené zemiaky a uvidíte, že ide o perfektnú chuťovku.

Potrebujeme:

6 väčších zemiakov (cca 600g)

100 g strúhaného syra

25-30 g masla

2 veľké paradajky

Bazalka

Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky

Prísady podľa chuti

Postup:

Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.

Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý). Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).

Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom. Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.

Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.

Krásne košíčky

Potrebujete len papriku, zemiaky nakrájané na tenučké plátky, mleté mäso a syr. Úžasný nápad na krásne pohostenie

Ďalší nápad s mletým mäsom

Väčšie zemiaky narežte a mleté mäso vtlačte do zárezov – vytvoríte tak chutných ježkov.

Alebo môžete dať na stôl takúto krásnu misu!

Zemiakové hamburgery – bezlepkové!

Kompletné pohostenie zo základných surovín

Pozrite sa, aké výborné slané a sladké chuťovky zvládnete vyrobiť len zo základných surovín.

Potrebujeme:

3 vajcia

1,5 šálky cukru

1 šálku mlieka

½ vody

2 lyžice kakaa

1 bal.vanil. Cukru

1 bal. prášku do pečiva

2 šálky múky

Postup:

vajcia vymiešať s cukrom do peny, pridať najskôr tekuté a potom sypké prísady. Navrstvíme do formy a upečieme pri 170 stupňov. Naplníme Nutellou.

Zemiaky uvariť, ošúpať. Na oleji orestovať 1 cibuľu, pridať 1 lyžicu paprikovej pasty, roztlačené rajčiny a v hmote roztlačiť aj zemiaky. Jednotnú hmotu natlačíme do formy ako košíčky a dáme zapiecť. Potom naplníme náplňou podľa chuti.

Ďalšie krásne nápady zo zemiakov

Zo zvyšnej zemiakovej kaše môžete vytvoriť mini košíky a naplniť ich prísadami podľa chuti

Zemiakové pusinky

Potrebujeme:

Varené zemiaky

Soľ a korenie podľa chuti

2 žĺtky

Rozpustené maslo

Muškátový oriešok (voliteľné)

Postup:

Zemiaky uvaríme v slanej vode, potom ich popučíme, pridáme žĺtky, soľ, korenie, maslo a muškátový oriešok. Vymiešame hladkú zemiakovú kašu bez hrudiek.

Kašu preložíme do cukrárenského vrecka s hviezdicovitou zdobiacou špičkou a vytvárame jednotlivé “ružičky” na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi ružičkami musia byť dostatočné rozostupy.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút.

Zemiakové veže

1 (3)

Potrebujeme:

3 veľké zemiaky

2 lyžice oleja

2 lyžice masla

4 vetvičky tymiánu

½ šálky slepačieho vývaru

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Zo zemiakov odrežte vrchnú a spodnú časť. Potom zemiaky ošúpeme tak, aby ste na bokoch vytvorili rovnomerné línie (viď video.). Zemiaky  prekrojte na polovice – získame tak 6 veží.

2 (3)

3 (2)

Zemiaky umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Na panvici rozpálime olej a zemiaky uložíme na panvicu – postojačky.Ochutíme soľou.

Keď sa zemiaky opečú dozlatista  z jednej strany – obrátime ich opekáme z druhej strany. Následne z panvice odstránime papierovovu utierkou  olej a pridáme maslo a tymián.

Niekoľko minút zemiaky restujeme a potom pridáme vývar. Keď vývar zovrie, premiestnime panvicu do rúry vyhriatej na 210 stupňov a pečieme 30 minút – alebo kým zemiaky celkom nezmäknú.

6 (2)

Zemiaky z formy na muffiny

Famózne jedlo z obyčajných zemiakov? Pripravte ich vo forme na muffiny!

Potrebujeme:

3 lyžice rozpusteného masla

25 g strúhaného parmezánu

1 prelisovaný strúčik cesnaku (prípadne cesnakový prášok)

1 lyžičku sušeného tymiánu

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

8-10 stredne veľkých zemiakov

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov a zemiekay umyjeme, ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky.

Plátky zemiakov preložíme do väššej misy, pridáme rozpustené maslo, parmezán, tymián, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu premiešame.

Formu na muffiny vymažeme maslom a do každého otvoru navrstvíme plátky zemiakov tak, aby mierne presahovali cez okraj formy. Posypeme korením.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 60 minút pri teplote 190 stupňov. Necháme vychladnúť a pred servírovaním môžeme posypať ešte trochou syra a tymiánom.

Špirále zo zemiakového cesta

Jednoduché zemiakové cesto len navrstvíte do cukrárenského vrecka a dávkujete do rozpáleného oleja. Pozrite sa, ako jednoducho môžete túto vytvoriť!

https://youtu.be/waTtsCInMj4

Zemiakovo-slaninové kvety

Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.

Zemiaková kaša v tvare prasiatka

Nie je na tom nič zložité. Stačí len zemiakovú kašu – dostatočne hustú, vytvarovať do podoby prasiatka. Originálny nápad, ktorý určite ocenia hlavne deti.