Zabudnite na drahé lieky, táto potravina je hotový zázrak: Záchrana pre cievy, pečeň a prevencia infarktu!

Pohánka nie je len obyčajnou prílohou. Už naše staré mamy vedeli o jej liečivej sile a vplyve na telesné ale aj duševné zdravie. Bohužiaľ, pohánka sa z našich kuchýň takmer celkom vytratila.  Podľa stánky ru.sm však na druhej strane však kupujeme stále viac produktov z lekárne, ktoré obsahujú výťažky z pohánky a sekundárne tak využívame jej silu v umelých produktoch. Neváhajte a objavte jej úžasné účinky na vlastnej koži a to tak, ako ju poznali už naši predkovia.

Už po krátkom čase môžete na sebe pozorovať tieto zmeny:

Pri vysokom tlaku a proti ateroskleróze

V pohánke je látka zvaná „rutín“, ktorá sa radí medzi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnosť ciev, preto sa odporúča pri vysokom tlaku i pri ateroskleróze, pričom preukázateľne znižuje aj riziko infarktu. Navyše má protirakovinové účinky. Pohánku môžete konzumovať ako prílohu alebo s mliekom ako kašu.

Lepšia nálada

Väčšina výživových doplnkov na povzbudenie nálady a zlepšenie psychického prežívania obsahuje aj výťažky z pohánky. Pohánka však najsilnejšie pôsobí keď je čerstvá, bez pridaných látok. Jej konzumácia stimuluje mozgové procesy, vyrovnáva produkciu hormónov – ktorých nerovnováha sa podpisuje aj pod zmenami nálady. Niektoré štúdie tiež hovoria, že pravidelná konzumácia pohánky vplýva na zlepšenie psychickej a emocionálnej odolnosti.

Bude sa vám lepšie spať

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Naši predkovia si odkladali šupky z pohánky ako hotový poklad. Používali sa ako náplň vankúšov a matracov, kde pohánka napomáha proti bolestiam krčnej chrbtice, chrbta, ramien, hlavy, proti migréne, nespavosti, reumatickým ťažkostiam či bolestiam kĺbov. Pohánka bojuje proti insomnii spôsobenej rôznymi príčinami. Pohánkové šunky sa tiež používajú k príprave pohánkového čaju a odvaru, pretože obsahujú vysoké množstvo rutínuvitamínu P, ktorý je dôležitý pre cievnu pružnosť.

Nabije vás proteínmi

Pohánka je bohatým zdrojom aminokyselina proteínom podobne ako vajcia či sušené mlieko. Tieto látky sú dôležité pre stavbu svalov, pohybové ústrojenstvo a samozrejme aj pre nervovú sústavu. Na rozdiel od produktov živočíšneho pôvodu je však pohánka omnoho ľahšie stráviteľná a proteíny z nej sa tak jednoduchšie vstrebávajú do organizmu.

Pomôže s tráviacimi ťažkosťami

Kyselina šťavelová obsiahnutá v pohánke v kombinácii s jej ďalšími zložkami pomáha regulovať hladinu kyslosti tráviaceho traktu. Pomáha pri problémoch s pálením záhy a stimuluje tráviace enzýmy pre ľahšie a rýchlejšie trávenie bez ťaživého pocitu.

Bojuje proti kŕčovým žilám

Mnohé výskumy dokázali, že pohánka posilňuje cievy, zlepšuje ich elasticitu a celkovo tak prospieva krvnému obehu. Okrem toho, že zabraňuje vzniku kŕčových žíl, predchádza aj vážnejším ochoreniam, akými je ateroskleróza či infarkt myokardu. Za úžasný vplyv pohánky na naše cievy môžu flavonoidy, konkrétne jeden z nich -rutín. Rutín je známy tiež ako vitamín P, chráni bunky našej cievnej sústavy.

Zregeneruje pečeň a prospieva aj srdcu

 

Pohánka urýchľuje obnovu pečeňových buniek a ľudia, ktorý majú pečeňové ťažkosti by ju rozhodne mali mať vo svojom každodennom jedálničku. Okrem pečene sa vám však poďakuje aj vaše srdce, a obličky.

Pomôže pri cukrovke

 

Ľudia, ktorí trpia týmto ochorením určite poznajú neoceniteľné výhody konzumácie pohánky. Dokáže totiž rýchlo stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabraňuje jej kolísaniu.

Pohánka a kefír

Pohánka, nasiaknutá kefírom, je ideálnym prostriedkom proti zvýšenej hladine soli v tele. Stačí večer zaliať 2 polievkové lyžice pohánky 1 šálka kefíru 1% tuku. Potom sa zmes vloží do chladničky.

Ráno bude pohánka mäkká. Jedzte ju raňajky. Trvanie tejto liečby je 1 týždeň. Počas tohto obdobia sa všetka nadbytočná soľ, ktorá ešte nemá formu kryštálikov, odstráni z tela. Ako preventívne opatrenie sa odporúča, aby ste tento prostriedok pripravili raz mesačne.

Kto by sa jej mal vyhýbať?

Pravidelnej konzumácii pohánky by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom. Naopak, ak máte krvný tlak príliš nízky, je pre vás pohánka ideálna.

Foto: ru.sm
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár