Tento recept som si priniesla z prázdniny v Detve, od veľmi milej pani, u ktorej sme bývali na chate. Posúch nám ponúkla k domácej fazulici a veľmi nám zachutil. Recept na prípravu je skutočne jednoduchý a vyjde len na pár drobných.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky T650
200 ml vlažnej vody
20 g čerstvého droždia (½ kocky)
1 lyžičku kr. cukru
1 lyžičku soli
1 lyžičku celej rasce
2 lyžice oleja
Na potretie:
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice vody
2 lyžice roztopenej masti
Postup:
Nasjkôr si pripravíme kvások. Vo vode rozdrobíme droždie a rozmiešame cukor. Do druhej misky nasypeme múku, soľ, rascu a pridáme aj olej a nakoniec aj kvások. Rukami vymiesime hladké, vláčne cesto a vypracujeme bochník, ktorý len posypeme trochou múky a necháme vykysnúť.
Keď cesto zdvojnášobí svoju veľkosť, prehnetieme ho rukami a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (papier je dobrú trochu navlhčiť vodou). Cesto ponaťahujeme do tvaru bochníka alebo placky s hrúbkou asi 2 cm. Povrch rovnomerne potrieme zmesou masti, pretlačeného cesnaku a vody. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi pol hodinu pri teplote 180 stupňov.
Vyberieme z rúry, potrieme trochou studenej vody a necháme vychladnúť na rošte, prikrytý utierkou.
Moje vylepšenie: Pred pečením som do cesta zapichla pár cesnakových strúčikov nakrájaný na polovice. My s manželom milujeme cesnak a takéto vylepšenie nám veľmi chutí. Tiež sme posypali ešte trochou rasce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka L.