plny-hrniec_transparent_negativ.png

Podpoliansky cesnakový posúch: Starý recept je dôkazom, že naše babičky dokázali za pár centov vyčarovať nevydané pochúťky!

Tento recept som si priniesla z prázdniny v Detve, od veľmi milej pani, u ktorej sme bývali na chate. Posúch nám ponúkla k domácej fazulici a veľmi nám zachutil. Recept na prípravu je skutočne jednoduchý a vyjde len na pár drobných.

Tento recept som si priniesla z prázdniny v Detve, od veľmi milej pani, u ktorej sme bývali na chate. Posúch nám ponúkla k domácej fazulici a veľmi nám zachutil. Recept na prípravu je skutočne jednoduchý a vyjde len na pár drobných.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky T650

200 ml vlažnej vody

20 g čerstvého droždia (½ kocky)

1 lyžičku kr. cukru

1 lyžičku soli

1 lyžičku celej rasce

2 lyžice oleja

Na potretie:

4 strúčiky cesnaku

2 lyžice vody

2 lyžice roztopenej masti

Postup:

Nasjkôr si pripravíme kvások. Vo vode rozdrobíme droždie a rozmiešame cukor. Do druhej misky nasypeme múku, soľ, rascu a pridáme aj olej a nakoniec aj kvások. Rukami vymiesime hladké, vláčne cesto a vypracujeme bochník, ktorý len posypeme trochou múky a necháme vykysnúť.

Keď cesto zdvojnášobí svoju veľkosť, prehnetieme ho rukami a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (papier je dobrú trochu navlhčiť vodou). Cesto ponaťahujeme do tvaru bochníka alebo placky s hrúbkou asi 2 cm. Povrch rovnomerne potrieme zmesou masti, pretlačeného cesnaku a vody. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

Vyberieme z rúry, potrieme trochou studenej vody a necháme vychladnúť na rošte, prikrytý utierkou.

Moje vylepšenie: Pred pečením som do cesta zapichla pár cesnakových strúčikov nakrájaný na polovice. My s manželom milujeme cesnak a takéto vylepšenie nám veľmi chutí. Tiež sme posypali ešte trochou rasce.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka L.

Najlepšie recepty na dnes