Domáci PODPLAMENNÍK – najlepší recept: Upečte si ho doma, trvá to len 20 minút a chutí famózne!

Zdá sa, že tento rok sa na obľúbené trhy asi nedostaneme a preto je skvelé, keď si typické pochúťky zo stánkov budeme vedieť pripraviť doma.

 

 

Jednou z nich je aj môj obľúbený Podplameník, starý recept na slaný koláč, ktorý robila už moja prababka, ale dlhé roky som ho nejedla.

Pripomenula mi ho pani Cynthia Szalaiová, ktorej recept som skúsila a je naozaj fantastický.

Odporúčam ho každému, kto chce tento starý recept vyskúšať.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

2 zemiaky

1 dcl mlieka

1 lyžičku cukru

1/2 čerstvého droždia

500 g hladkej múky

1 vajíčko

3 lyžice oleja

1 lyžica soli

Ďalej:

 

 

1 kyslá smotana

1 bryndza

Klobása

Slanina

Červená cibuľka

Voliteľné:

 

 

Zelená cibuľka

údené mäsko

prípadne môžete okraje potrieť trochou oleja s cesnakom

Postup:

 

 

Zemiaky si uvaríme klasicky v šupke.

Necháme vychladnúť a následne ošúpeme.

V miske si pripravíme kvások z droždia, 1 dcl teplého mlieka, lyžičky cukru a rozmeleného droždia.

 

 

Počkáme, kým kvások vyjde a zatiaľ si nachystáme ďalšie prísady.

Do väčšej misky dáme hladkú múku, vajíčko, olej, soľ, roztlačené zemiaky.

A nakoniec pridáme aj kvások.

 

 

Podľa potreby pridávame vlažné mlieko (cesto by malo byť vlažné).

Cesto prikryjeme utierku a na teplom mieste necháme klasicky vykysnúť.

Keď cesto vykysne, nachystáme si plech na pečenie a dobre ho vymažeme olejom.

Na cesto rozložíme cesto a dobre ho ponaťahujeme až ku krajom.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.

Keď je cesto upečené, natrieme plnkou.

Plnka:

 

 

zmiešame kyslú smotanu s bryndzou a natrieme na cesto.

Pridáme nakrájanú slaninku, klobásu a nadrobno nakrájanú cibuľku.

Dáme ešte na pár minút zapiecť a podávame.

 

 

Nikiekto už ani nezapeká, ale my to tak máme radšej.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie