Skvelá polievočka, ktorá zastúpi aj hlavný chod. je v nej všetko, čo máme radi, zasýti a zahreje.
Potrebujeme:
350 g fazule (ja som dala bielu)
100-150 g pálivej klobásy
150 g údeného mäsa
200 g zemiaky
150 g mrkva
Kúsok póru
1 ks petržlenu (koreň)
soľ a domáca vegeta
Na zápražku:
cca 70 g bravčovej masti
cca 70 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
Červená paprika sladká
Na dochutenie:
Petržlenová vňať
Ďalej:
Široké rezance (polievka sa tradične podáva so širokými rezancami, my do nej robíme aj jednoduché halušky z múky a vody, alebo podávame aj bez cestoviny)
Postup:
Ak používame fazuľu z konzervy môžeme ju použiť hneď. ja však odporúčam klasickú fazuľu, ktorú necháme namáčať cez noc v studenej vode alebo pár hodín v perlivej minerálke (vďaka minerálke fazuľa skôr zmäkne a rýchlejšie sa uvarí).
Fazuľu dáme variť do hrnca s vodou. Všetku zeleninu si nakrájame na kúsky a pridáme k zmäknutej fazuli. Rovnako si nakrájame aj údené a kolábasku a pridáme do hrnca. Z masti múky pripravíme vymiešame na panvici jednoduchú záprašku, do ktorej vmiešame aj papriku a rpetlačený cesnak. Ku koncu varenia pridáme do polievky. Dobre rozmiešame a necháme ešte prevariť pár minút. Nakoniec dochutíme paprikou, pridáme vňač a môžeme podávať. Polievka sa tradične podáva so širokými rezancami, my ju máme radi aj s haluškami, alebo inou cestovinou, prípadne podávame len tak.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autro: zuzana