plny-hrniec_transparent_negativ.png

Poctivá záhorácka fazuľačka: Túto fazuľovú polievku budú zbožňovať aj tí, čo polievky inak nemusia!

Skvelá polievočka, ktorá zastúpi aj hlavný chod. je v nej všetko, čo máme radi, zasýti a zahreje.

Potrebujeme:

350 g fazule (ja som dala bielu)

100-150 g pálivej klobásy

150 g údeného mäsa

200 g zemiaky

150 g mrkva

Kúsok  póru

1 ks petržlenu (koreň)

soľ a domáca vegeta

Na zápražku:

cca 70 g bravčovej masti

cca 70 g hladkej múky

2 strúčiky cesnaku

Červená paprika sladká

Na dochutenie:

Petržlenová vňať

Ďalej:

Široké rezance (polievka sa tradične podáva so širokými rezancami, my do nej robíme aj jednoduché halušky z múky a vody, alebo podávame aj bez cestoviny)

Postup:

Ak používame fazuľu z konzervy môžeme ju použiť hneď. ja však odporúčam klasickú fazuľu, ktorú necháme namáčať cez noc v studenej vode alebo pár hodín v perlivej minerálke (vďaka minerálke fazuľa skôr zmäkne a rýchlejšie sa uvarí).

Fazuľu dáme variť do hrnca s vodou. Všetku zeleninu si nakrájame na kúsky a pridáme k zmäknutej fazuli. Rovnako si nakrájame aj údené a kolábasku a pridáme do hrnca. Z masti múky pripravíme vymiešame na panvici jednoduchú záprašku, do ktorej vmiešame aj papriku a rpetlačený cesnak.  Ku koncu varenia pridáme do polievky. Dobre rozmiešame a necháme ešte prevariť pár minút. Nakoniec dochutíme paprikou, pridáme vňač a môžeme podávať. Polievka sa tradične podáva so širokými rezancami, my ju máme radi aj s haluškami, alebo inou cestovinou, prípadne podávame len tak.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autro: zuzana

Najlepšie recepty na dnes