Poctivá domáca huspenina: Starodávny recept našich dedov schová do vrecka aj drahé lieky na kĺby!

Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek? Pozitívne ovplyvňuje naše kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, prospieva elasticite ciev, zdraviu zubov a vďaka vysokému obsahu kolagénu ju ocenia aj ženy - zaručí vám pevnú a pružnú pokožku. 

Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek? Pozitívne ovplyvňuje naše kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, prospieva elasticite ciev, zdraviu zubov a vďaka vysokému obsahu kolagénu ju ocenia aj ženy – zaručí vám pevnú a pružnú pokožku. 

Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén. Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).

Dnes vám poradíme, ako si ju pripraviť podľa toho najlepšie receptu našich dedov.

Potrebujeme:

2 ks bravčové koleno

...

2 ks bravčové nožičky

500 g bravčovej kože

500 g bravčové pliecko

20 guličiek čierne korenie

10 guličiek nového korenia

3 ks bobkový list

2 ks cibule

10 strúčikov cesnak

5 ks mrkva

2 ks petržlen

1/2 ks zeler

soľ

ocot

Postup:

Do väčšieho hrnca so studenou vodou uložíme umyté kolená, paprčky, kože a dáme variť. Pridáme korenie, nové korenie, bobkový list a varíme asi 2 hodiny.

Pridáme cibuľu, cesnak, osolíme a pridáme aj pár kvapiek octu. Priebežne zbierame penu z povrchu.

Počas týchto dvoch hodín nemiešame, len zbierame penu.

Keď sa mäso začne oddeľovať od kosti, pridáme mrkvu, petržlen, zeler a brav. pliecko. Varíme, kým mäso zmäkne. Trvá to dlhšie, ale trpezlivosť ruže prináša.

Zeleninu nakrájame do misiek, pridáme natrhané mäso a zalejeme vývarom. Necháme stuhnúť do druhého dňa a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)