Toto je dôvod, prečo by ste mali zmraziť pomaranče: Výsledok vás milo prekvapí!

Neverili by ste, akú dobrotu vykúzlite, keď zmrazíte pomaranče a použijete ich na prípravu dezertu. 

Žiadne cesto nemiesite, len vrstvíte a upečiete.

Pochúťka ako hrom takmer bez námahy. 

 

 

...

Tento postup z youtube kanála Uradi Sama- Ideje za kreativce si dobre zapamätajte.

Potrebujeme:

voda + sóda bikarbóna

4 pomaranče

 

1 balíček vanilkového cukru

1/2 šálky kryštálového cukru (objem šálky 200 ml)

1/2 šálky oleja

 

1 a 1/2 šálky hladkej múky

1 a 1/2 šálky detskej krupice

1/2 šálky kryštálového cukru

180 g masla

Postup:

Do misy si nalejeme vodu, pridáme trochu sódy bikarbóny.

Dôkladne očistíme všetky pomaranče. 

 

 

Potom ich opláchneme pod tečúcou vodou.

Teraz pomaranče dáme zmraziť. 

Mrazené pomaranče vyberieme.

Necháme 5 – 10 minút pri izbovej teplote.

Potom ich na hrubom strúhadle nastrúhame do veľkej misy. 

 

 

Nasypeme vanilkový cukor, kryštálový cukor, prilejeme olej.

Dôkladne premiešame. 

Do samostatnej misy si nasypeme múku, krupicu a kryštálový cukor. 

 

 

Formu si vymastíme maslom.

Nasypeme do nej rovnomerne asi 8 – 9 lyžíc tejto suchej zmesi.

Jemne utlačíme lyžicou.

Na túto suchú vrstvu rovnomerne navrstvíme pomarančovú zmes.

Posypeme ďalšou vrstvou suchej zmesi.

Takto vrstvíme, až kým sa nám suroviny neminú.

Na vrch na hrubom strúhadle nastrúhame maslo.

Naukladáme pár plátkov pomaranča a posypeme vanilkovým cukrom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút. 

 

 

Hotovo.

Môžeme nakrájať a podávať. 

Druhý tip: Dajte zmraziť 4 pomaranče a získate 9 litrov džúsu

 

 

Tento džús vyrábam už druhý rok. Je výborný a navyše, zo 4 kúskov ovocia mám až 9 litrov džúsu.

Pôvodne som našla recept, do ktorého sa pridával až 1 kg cukru.

Ja však dávam cukru omnoho menej a dokonca som už robila aj verziu s medom a tiež je výborná a aj zdravá. V princípe platí, že každý si pridáva toľko cukru, koľko mu chutí.

Potrebujeme:

4 pomaranče

350 g medu alebo 450 g kryštálového cukru (môžete vyskúšať aj iné sladidlá a tiež množstvo upraviť podľa chuti)

9 l vody

Šťavu z 1 citróna

Postup:

Pomaranče umyjeme, vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, vďaka ktorej sa pomaranče zbavia horkosti. Pomaranče necháme chvíľku v horúcej vode, potom ich vyberieme a dosucha utrieme.

Suché pomaranče vložíme do mrazničky, kde ich necháme minimálne dve hodiny. Zmrazené pomaranče vyberieme z mrazničky a zalejeme horúcou vodou, aby trochu zmäkli. Potom nakrájame na štvrtinky a zomelieme v mlynčeku, ktorý používame na mletie mäsa.

Keď sú pomaranče pomleté, zalejeme ich 3 litrami studenej vody (ktorú sme predtým prevarili) a necháme odstáť 15 minút.

Potom vodu precedíme cez jemné sito, aby sme sa zbavili veľkých častí pomarančov. Do precedenej šťavy pridáme 6 litrov vody, med (alebo cukor) a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame, prelejeme do väčších nádob a necháme približne hodinu odstáť.

Po uplynutí tejto doby môžeme podávať náš domáci pomarančový džús. Skladujeme v chlade.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay