Po obyčajnej sóde rastie cibuľa ako divá: Žiadne háďatká, pleseň a úrody máme 2x toľko!

Aj keď máte veľmi malú záhradu, určite pre túto zeleninu nájdete miesto. Cibuľa rastie  je nepostrádateľným produktom pre hlavné jedlá, šaláty a marinády.

Snáď neexistuje záhradkár, ktorý by ju ešte nikdy nepestoval.

My pre vás máme výborný tip. ako si dopestovať zdravú a silnú cibuľu pre vaše zimné zásoby.

 

ako pestovať cibuľu

 

Táto možnosť je vhodná aj pre tých, ktorí sadia cibuľu na zimné zásoby .

Nestačí len urobiť priekopu s jamkou, zasadiť a posypať zemou.

Pred vsadením nezabudnite namočiť cibuľu do roztoku.

Je zaručené, že sadenice sa objavia rýchlejšie, pretože cibuľa bude silná, chránená pred choroboplodnými zárodkami a chorobami, nehrozí zahnívanie, a aktivuje sa rýchly rast.

Spôsoby namáčania cibule pred výsadbou

Existujú viaceré možnosti namáčania, ktoré poskytujú jednu alebo viacero výhod – vyberte si to riešenie, ktoré je rpe vás a vašu záhradu najideálnejšie.

Namáčanie v soľnom roztoku

 

spôsoby namáčania cibule

 

Roztoky so soľou na cibuľu sú veľmi obľúbené, pretože poskytujú rýchly rast, ochranu pred agresívnymi pôdnymi organizmami a dobrý rozvoj  rastliny aj plodu.

Je tiež dôležité, že namáčanie cibule v soľnom roztoku pred výsadbou chráni pred háďatkami.

Stačí rozpustiť 2 polievkové lyžice kamennej soli v 2 litroch vody a cibuľu namočiť do tekutiny na 2 – 3 hodiny.

Namáčanie v roztoku sódy – po sóde rastie ako z vody

 

ako namočiť cibuľu v roztoku sódy

 

Pred výsadbou cibule, rozpustite 1 lyžičku sóda v 10 litroch teplej vody (45–50 ° C).

Nechajte cibuľu namáčať po dobu jednej hodiny.

Je dokázané, že namáčanie cibule v sóda dezinfikuje zeleninu a tiež podporuje rýchlejší rast. Navyše, ide o výbornú ochranu proti škodcom v pôde.

Ako zrýchliť rast a zvýšiť obranyschopnosť cibule

 

 

Ak mávate problém s háďatkom, ľudia od nás z dediny zvykli cibuľu zo soľného roztoku ešte pred výsadbou namáčať na 10-20 minút do slabého roztoku 2% manganistanu draselného.

Ten semienka vydezinfikuje a ochráni pred možnými chorobami v pôde a navyše pôsobí stimulačne.

Ak nemáte manganistan draselný, semená pred vysádzaním namočte aspoň vo vode (teplota 20-25 °C).

Zeleninové semená obsahujú chemické látky, ktoré bránia klíčeniu, pomocou namáčania sa vyplavia a semená napučia a naštartujú sa na rýchle vyklíčenie.

Semená cibule namáčame 30-60 hodín pred výsadbou a potom necháme na vzduchu asi 1 hodinku krátko presušiť.

Cibuľa bez červíkov – vysaďte k nej týchto pomocníkov

 

 

ž

Vysaďte k nej červenú repu a okolo harmanček.

Rastliny navzájom kooperujú, pomáhajú si v raste a chránia pred škodcami.

Čo by vám ešte poradili záhradkári?

1.

Cibuľa nemá rada ílovitú pôdu. Ak ju v záhrade máte, je nutné do riadkov pridať zmes piesku a rašeliny a poriadne premiešať s pôdou.

Cibuľa potrebuje mierne zásaditú pôdu preto, ak máte kyslé pôdy, na jeseň a na jar posypte pôdu dolomitovou múčkou pre deoxidáciu.

2.

Pred výsadbou namočíme semienka do roztoku manganistanu draselného na 10-20 minút. Ide o výbornú formu dezinfekcie.

3.

Pri výseve cibule použite aj takzvané „značkovacie“ rastliny ako je šalát, či reďkovka.

Vďaka nim môžete účinne ničiť buriny na hriadke skôr, ako cibuľa vzíde.

 

4.

Riadok s cibuľou posypte z času na čas trochou kuchynskej soli, kvôli ochrane pred hmyzom – kvetárkou cibuľovou.

5.

Vedľa riadku cibule vysaďte mrkvu. Mrkva chráni cibuľu pred cibuľovými škodcami a naopak cibuľa chráni mrkvu pred škodcami, ktoré napádajú mrkvu.

6.

Dodržte 3 cykli hnojenia. 1. hnojenie vtedy, keď bude mať cibuľa 2 listy (1 liter hnoja zmiešame s vedrom vody, prípadne 1 šálku kuracieho hnoja, zmiešame s vedrom vody, 30-40 g superfosfátu rozpusteného vo vode a 1 šálkou dreveného popola).

2. hnojenie po dvoch týždňov od prvého (30 g superfosfátu zmiešame s 10 g močoviny, 5 g draslíka a vedrom vody).

3.hnojenie na konci júna (30 g superfosfátu zmiešame s 10 g močoviny, 5 g draslíka). Ak sa chystáte na hnojenie začiatkom júla, dusík (močovinu) rozhodne nepoužívajte.

 

7.

Nikdy nepoužívajte čerstvý hnoj a chlorid draselný – ten by cibuľu okamžite spálil.

Nezanedbávajte však fosfor, veľkosť a sila plodu závisí do veľkej miery práve od toho prvku.

8.

Ak chcete, aby cibuľa vydržala čo najdlhšie, musíte ju včas pozberať.

Spoľahlivým znakom, podľa ktorého pripravenosť cibule na zber spoznáme, je zasychanie vňate v krčku.

 

 

Listy postupne žltnú, ovísajú a keď je polovica vňate porastu poľahnutá a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich pozberať. Počas suchého počasia ju necháme v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila.

Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov a cibuľu dôkladne pretriedíme.

9.

Proti larvám v cibuli môžete efektívne bojovať pomocou soľného roztoku (1 šálku soli rozpustíme v 10 litroch vody. Prvé zalievanie týmto roztokom urobíme, keď vňať dosiahne 5 cm výšku. Opakujeme každých 20 dní:

Dnes najobľúbenejšie