S týmto receptom si môžete doma pripraviť nadýchané pletenky plnené syrom z malého množstva ingrediencií.
Sú ideálne na raňajky, večeru, prípadne k čaju alebo na akúkoľvek príležitosť.
Vynikajúci recept na jemné syrové pečivo z youtube kanála YEŞİLİN ELİNDEN.
Potrebujeme:
Na cesto:
1 vajce
200 ml teplej vody
200 ml teplého mlieka
2 PL kryštálového cukru
1 balenie sušeného droždia (7 g)
550 g hladkej múky
1 ČL soli
50 g masla
Na potretie a plnku:
2-3 PL rastlinného oleja
200 g zmesi čedaru a feta syra
1 žĺtok
1 PL mlieka
Na ozdobu:
mak
Postup:
Do hlbokej misy pridáme bielok (žĺtok si odložíme na neskôr).
Nalejeme teplú vodu.
Potom nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor, droždie a špachtľou premiešame.
Do zmesi nasypeme múku, soľ a zamiešame.
Rukou vymiesime lepivé cesto.
Do cesta pridáme zmäknuté maslo a miesime 4-5 minút.
Cesto naolejujeme, pretočíme hore dnom, prekryjeme a necháme 45 minút na teplom mieste.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch.
Preložíme ho na pomúčený stôl a vytvarujeme do tvaru obdĺžnika.
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Ruky si pomúčime a z cesta vyformujeme guľky.
Tanier vymastíme olejom a poukladáme naň guľky.
Cesto polejeme olejom, prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Cesto roztiahneme rukami.
Na kraj cesta nasypeme rozdrobený a nastrúhaný syr.
Cesto zrolujeme a jemným potiahnutím roztiahneme.
Potom z cesta vytvarujeme pletenku (viď video).
Hotové pletenky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
V malej miske zmiešame mlieko so žĺtkom.
Zmesou potrieme pečivo a posypeme makom.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme 30-35 minút do zlatista.
Po vychladnutí môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: