plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pľundrové cesto podľa mojej babičky

Najlepší recept na pľundrové cesto, ktorý som zdedila po svojej babičke.

Keď ho raz vyskúšate, už nikdy nebudete používať kupované cesto z obchodu. Ten rozdieľ je totiž ohromný a domácemu cestu sa jednoducho nič nevyrovná.

Potrebujeme:

Na maslové cesto:

250 g masla

120 g hladkej múky

Štipku soli

Na kysnuté cesto:

300 g polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

½ kocky čerstvého droždia

2 lyžice kryštálového cukru

½ lyžičky soli

150 ml vlažného mlieka

1 lyžičku citrónovej kôry

2 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Najskôr si pripravíme maslové cesto. Zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme nabok odležať.

Na kysnuté cesto zmiešame v miske všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roziahneme a do stredu uložíme maslové cesto. Maslové cesto zabalíme do kysnutého.

img_7982_atmeretezve

Masu, ktorá nám takto vznikne rozvaľkáme na plát a zložíme – sprava doľava a zhora dole. Potom opäť rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme.

fr_13799_puff_pastry_rolling_pin_dough

Opäť rozvaľkáme a naposledy zložíme. Zložené cesto obrátime zloženou časťou nadol, poprášime múkou, zakryjeme fóliu a necháme 1 hodinu odpočívať. Necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozvaľkáme a plníme podľa chuti – môžete vyrábať rožteky, croissanty, trubičky, plnené šatôčky alebo iné koláčiky.

Koláčiky z tohto cesta pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Najlepšie recepty na dnes