Tieto biele plody v lete neprehliadajte: Sú záchranou pri cukrovke, vysokom tlaku a likvidujú zlý cholesterol!

Jej plody sú podobné malinám, preto sa jej aj hovorí Stromová malina. Kedysi dávno sa vysádzali okolo ciest, a jej plody sa sušili mleli na prášok , ktorý sa potom používal ako umelé sladidlo.. Pripravujú sa z nej ale aj sirupy, džemy , ale i ovocné víno. Reč je o moruši bielej. Jej plody obsahujú mnoho organických kyselín, ako kyselinu citrónovú aj jablčnú. Z vitamínov v nej nájdete vitamín C,B,K,A, a E,železo ,draslík,horčík aj mangán. Majú veľké množstvo antioxidantov. Odborníci tvrdia že nielen plody, ale aj listy a kôra zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách.

Plody moruše bielej

Plody moruše bielej sú doslova nabité vitamínmi. Obsahujú vitamín C, E a vitamíny skupiny B, pektíny, karotén, organické kyseliny a minerálne látky ako draslík, fosfor, kremík, železo, horčík i vápnik.

Zdravotné prínosy plodov:

  • pôsobia antibakteriálne,
  • močopudne,
  • zbavujú telo hlienov,
  • pôsobí proti bolestiam v krku a podporujú odkašliavanie,
  • pomáhajú pri vyprázdňovaní čriev,
  • znižujú horúčku,
  • zmierňujú kašeľ i bolesť hrdla,
  • upokojujú horné dýchacie cesty,
  • podporujú činnosť imunitného systému.

Pomáhajú aj pri slabosti, únave a zlepšujú kvalitu spánku. Sú prospešné aj pre diabetikov, nakoľko moranolín má schopnosť spomaliť vstrebávanie sacharidov. Zo 100 gramov získate až 23 % odporúčanej dennej dávky železa.

Biele moruše a diabetes mellitus 2. typu

...

Medzi najzaujímavejšie a najúčinnejšie účinky moruše bielej patria antidiabetické účinky. Štúdia Farmaceutickej fakulty Guangdong v Číne ukázala, že aktívne ovocné polysacharidy plodov sú nápomocné v proti diabetes mellitus 2. typu. Rovnako prospešný aj ako prevencia proti cukrovke je čaj z morušových listov.

Čaj z morušových listov má rôzne pozitívne účinky na zdravie. Pomáha napríklad pri horúčkovitých stavoch, úplavici, na zmiernenie kašľa, pri reumatizme, podpore funkcie pečene, na posilnenie očí a udržanie mladistvej pleti.

Čo skrývajú listy moruše?

Najvýznamnejšou látkou v nich je 1-DNJ (1-deoxynojirimycin), látka, ktorí bola zatiaľ  izolovaná len v morušových listoch. Redukuje a spomaľuje absorpciu uhľohydrátov z disacharidov (sacharóza, laktóza a maltóza) na monosacharidy cez črevný epitel. Zjednodušene 1-DNJ pomáha pri redukcii hladiny cukru v krvi po jedle.

Ďalšou látkou sú fytosteroly (sitosterol). Ich hlavný prínos je v znižovaní hladiny zlého cholesterolu a eliminácii rizika vzniku aterosklerózy.

Obsahujú aj GABA – táto látka pomáha optimalizovať krvný tlak, predchádza hypertenzii a podporuje hlboký spánok prirodzenou cestou. Pôsobí antistresovo.

Vďaka antioxidantu morusinol bránia vzniku krvných zrazenín.

Listy moruše majú vysoký obsah flavonoidov (Albanol A), ktoré majú antimutagénny efekt na bunky.

Morušové listy sú bohatým zdrojom vápnika, železa, zinku, draslíka a vitamínu A, B₁, B₂.

Čaj z morušových listov

Ako ingrediencia pre čaj sa používajú sušené listy v celistvom alebo v drvenom stave. Na sušenie zberáme listy v lete. Po zaliatí jednej čajovej lyžičky a aspoň trojminútovom vylúhovaní má čaj prirodzenú, jemne zemitú sladkastú chuť, príjemnú arómu a sviežu zelenú farbu, čo z neho robí výborný osviežujúci nápoj. Neobsahuje kofeín a tanín, preto je vhodný pre deti aj starších ľudí kedykoľvek v priebehu dňa a pre dobrý spánok aj večer. Jeho najlepšie účinky sa dosiahnu pitím pred jedlom alebo počas neho, ideálne 3x denne. Pijeme, samozrejme, bez cukru.

Ďalšie morušové recepty

Morušová marmeláda

Potrebujeme:

1 kg moruší
500 g cukru
2 g kyseliny citrónovej
1 balíček želírovacieho prípravku

Postup:

Moruše umyjeme, roztlačíme ich vidličkou a za stáleho miešania je pri miernej teplote rozvaríme.
Postupne pridávame cukor.
Nakoniec prisypeme želírovacie prípravok a ešte zhruba 10 minút povaríme.
Pred ukončením varu pridáme kyselinu citrónovú rozpustenú vo lyžičke vody.
Horúcu marmeládu plníme do pohárov, uzatvoríme, poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Obdobou tejto lahodnej marmelády je zmes moruší s jablkami v pomere 1: 1.

Sirup z moruší

Potrebujeme:

1 l morušovú šťavy
250 ml vody
800 g cukru
šťava z dvoch citrónov

Postup:

Plody moruší roztlačíme a vylisujeme z nich šťavu.
Vo vode povaríme cukor a pridáme do nej šťavu z moruší a citrónov.
Povaríme a plníme do fliaš.