Plody bazy zrazia horúčku, liečia krv a na bolesť sú lepšie ako lieky: Takto jednoducho z nich pripravíte liečivý ZÁZRAK!

1685 0

Keď si počas septembra urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody.

Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.

Čo sa ukrýva v plodoch bazy?

Podľa stránky healthline sú plody bazy veľmi liečivé, avšak pred konzumáciu sa vždy musia tepelne upraviť.

Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.

Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.

Obsahujú farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky.

Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.

Plody bazy majú liečivé účinky pri nespavosti.

Tiež pomáhajú regulovať stolicu a zmierňujú kŕče v bruchu.

Zmierňujú bolesti brucha.

Zlepšujú cirkuláciu krvi, prečisťujú ju.

Bojujú proti rôznym druhom chrípky.

Pomáha proti zvýšenej teplote.

Zmierňujú kašeľ.

Zmierňujú bolesti pri reume.

Významne posilňuje imunitný systém a to využijete práve v období jesene a zimy.

Okrem toho je známe, že bazové plody sú silným bojovníkom proti artritíde a zápalom v tele.

Liečivý sirup na posilnenie imunity, pri chrípke a teplote

Potrebujeme:

1 kg plody bazy čiernej

1 kg cukor

1 l voda

20 g kyselina citrónová

2 ks klinčeky

trochu rum (voliteľné)

škorica

Postup:

Bobuľky umyjeme, oddelíme od stoniek, preložíme do hrnca spolu s vodou.

Necháme povariť 5 minút, potom pridáme cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu/.

Stiahneme z ohňa, necháme všetko rozpustiť, scedíme a potom ešte cca 20 minút povaríme.

Teraz pridáme kyselinu citrónovú (konzervuje), nalejeme do horúcich, vysterilizovaných fliaš, zavrieme a dáme do vyhriatej trúby na 150°C

Bazový likér – za lyžicu pri chorobe, za štamperlík na dobrý život

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.

Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!

Plody sa nesmú jesť surové.

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

Bazu varíme s vodou 15 min.

Potom scedíme cez husté sitko a plody trochu poroztláčame, ale nepasírujeme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.

Opäť pridáme vanilkový cukor a zasa varíme 3 – 5 minút.

Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a zasa necháme prejsť varom.

Uvarený sirup odstavíme a nechajte vychladnúť.

Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.

My skladujeme v chladnej komore.

Výborný džem

Potrebujeme:

1 kg zrelých plodov bazy čiernej

300 g trstinového cukru

1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)

Postup:

Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.

Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.

Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.

 

Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.

Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.

To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár