Výborný dezert z jabĺk a lahodného cesta, ktoré nahradí aj krém.
Potrebujeme:
Plech na pečenie 35×25 cm
45 dkg hl múky
4 vajcia
20 dkg mäkké maslo (možno nahradiť 25 dkg mäkkého margarínu)
35 dkg cukru – ja som dala iba 20 dkg
(v receptúre je napísaných 35 dkg cukru, ale myslím, že 20 dkg je dosť – hlavne ak robíte koláč so sladkými jablkami)
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie prášku do pečiva
2 dl mlieka
Na plnenie:
cca. 1 kg jabĺk
mletú škoricu
Postup:
Jablká nastrúhame a potom zlejeme prebytočnú šťavu. Ochutíme s mletou škoricou (možno s cukrom) a dobre premiešame.
Cukor vyšľaháme s vajcami do peny, pridáme mäkké maslo (margarín) a dobre premiešame. Potom pridáme vanilkový cukor, 2 dl mlieka, premiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešame cesto. Cesto by nemalo byť tuhé, skôr pripomína hustejšiu kyslú smotanu).
Jednu polovica z cesta pomocou lyžice navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech, uložíme jablká a zvyšok cesta.
Rúru predhrejte na 60 stupňov, a keď dáme do vnútra koláč, zvýšime na 160 stupňov a pri teplote pečieme cca 45 minút.
Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájame!
Cukor vyšľaháme s vajcami do peny, pridáme mäkké maslo (margarín) a dobre premiešame. Potom pridáme vanilkový cukor, 2 dl mlieka, premiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešame cesto. Cesto by nemalo byť tuhé, skôr pripomína hustejšiu kyslú smotanu).
Jednu polovica z cesta pomocou lyžice navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech, uložíme jablká a zvyšok cesta.
Rúru predhrejte na 60 stupňov, a keď dáme do vnútra koláč, zvýšime na 160 stupňov a pri teplote pečieme cca 45 minút.
Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájame!
zdroj: gabicsek