plny-hrniec_transparent_negativ.png

Naplňte ZEMIAKY kuracou zmesou a o tejto pochúťke sa vám bude aj snívať: Výborný obed hneď na stole!

 

Potrebujeme:

 

8 veľkých zemiakov s peknou šupkou

1 plátok kuracích pŕs

100 gramov šunky /alebo akýkoľvek zbytok v chladničke, príp. oravská slanina/

1 malá konzerva šampiňónov alebo čerstvé šapnpiňóny

Pór /alebo cibuľa

strúčik cesnaku

sójová omáčka

soľ

údený syr v celku

mleté čierne korenie

zmes korenia podľa chuti /gyros a pod./

olej

Studená smotanová omáčka:

Šampiňóny (voliteľné)

1 sladká šľahačková smotana

cesnak

soľ

Petržlenová vňať

Postup:

 

Zemiaky dôkladne očistíme pod tečúcou vodou kefkou alebo čistou hubkou na riad.

 

 

Dáme variť do vody /so šupkou/, varíme nie úplne do mäkka.

Nakrájame pór na drobnejšie, kuracie prsia a šunku na malé kocky, šampiňóny tiež na menšie kusy.

Na oleji opečieme kuracie prsia, okoreníme, dochutíme sójovou omáčkou,mletým čiernym korením, kto chce, pridá si svoju zmes korenia, prípadne ak treba osolíme.

 

 

Opekáme, kým sa prsia nezatiahnu.

Pridáme pór, šunku (slaninu), šampiňóny, pretlačený cesnak.

Skontrolujeme zemiaky, zlejeme vodu a necháme ochladiť, ja som ochladila pod tečúcou studenou vodou.

Zemiaky rozpolíme a vydlabeme vnútro, zvyšky si odložíme.

Odstavíme opečenú zmes a zemiaky ňou naplníme a dáme na plech.

 

 

Zvyšné zemiaky pridáme k naplneným, ochutíme podľa svojejho, budú sa piecť spolu, tie zvyšky trochu pokvapkáme olejom,

Plech vložíme do rúry.

Kým za zemiaky pečú, nastrúhame si syr.

Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť

Omáčka:

Smotanu vyšľaháme do takej konzistencie, aby nebola riedka, ale aby sa z nej nestala ani šľahačka – musí sa trochu liať.

Ochutíme cesnakom, soľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvo namletým korením.

Pridáme najemno nasekanú vňať a šapmiňóny. Ak používate čerstvé šapmiňóny, najskôr ich orestujeme na cibuľke.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes