BEZ MÚKY a VAJEC: Chrumkavé zemiakové placky plnené šunkou a syrom. Najjednoduchší recept!

Zemiakové placky len zo zemiakov? Tento recept som vyskúšala podľa inšpirácie od pani Vero Nikaa (recept pochádza práve z tejto stránky) a sú skutočne výborné. Keďže je cesto úplne jednoduché (obsahuje len zemiaky a soľ) náplň sa doslova pýta. Mne najviac chutili so šunkou a syrom! :-)

Potrebujeme na 6 placiek:

500 g zemiakov

Soľ

Olivový olej

Šunku – nakrájanú na pláty

Syr – nakrájaný na plátky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Potom vložíme do misky s vodou, necháme pár minút odmočiť (vyplaví sa škrob) a scedíme.

Zemiaky je dobré čo najviac vysušiť (ja dávam do utierky a dobre vyžmýkam).

Na panvici s otvormi (10 cm) zahrejeme trochu olivového oleja a pridáme zemiaky – vďaka kruhovým otvorom nám vzniknú perfektné okrúhle placky – ja solím až na panvici.

Vyprážame tak, aby boli zemiaky zlatisté z oboch strán.

3 placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme na ne plátok šunky, syra a prikryjeme zemiakovou placku. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde necháme zapiecť asi 10 minút tak, aby sa syr rozpustil.

Poznámka: Niektore druhy zemiakov môžu vytvoriť veľmi riedku hmotu (sú príliš vodnaté) a preto ich môžete zahustiť trochou pomletých ovsených vločiek.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay