Plnené tyčinky

Vynikajúce domáce pečivo s lahodnou náplňou vo vnútri. Na konci týždňa si predsa zaslúžime chutnú odmenu za úspešný pracovný týždeň, čo poviete? :-)

Potrebujeme:

1 kg hladke múky

2 lyžičky soli

2 lyžičky cukru

200 ml oleja

500 ml mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

40 g čerstvého droždia

Náplň:

150 g cottage cheese (alebo iného mäkkého syra)

1 vajce

150 g jemnej salámy

50 g slaniny

3 červené papriky

Oregano, tymián, petržlenovú vňať – podľa chuti

Na potretie:

1 vajce

Na posypanie:

50 g sezamových semienok

Postup:

Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie. Počkáme cca 15 minút, kým vyjde kvások.

V druhej miske zmiešame múku so soľou, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 alebo 3 bochníky – aby sa nám s ním neskôr ľahšie pracovalo. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Kým cesto „narastie“ pripravíme si náplň. Rozšľahané vajíčko zmiešame so syrom, papriku si nakrájame na pásiky a salámu so slaninkou tiež nakrájame na pásiky. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnikov s rozmermi cca 15 x 8 cm. Cesto by malo byť hrubé približne 3 mm.

Na jednu stranu obdĺžnik navrstvíme syr, plátky salámy, papriky aj slaninky. Posypeme petržlenovou vňaťou a vybranými koreninami. Na druhej strane spravíme niekoľko šikmých zárezov (viď obrázok). Potom stranu so zárezmi preložíme cez náplň. Okraje cesta pritlačíme prstami, aby sa cesto počas pečenia neotvorilo.

Tyčinky preložíme na plech, nie je potrebné, aby sme plech vymastili. Medzi jednotlivými tyčinkami zachovávame dostatočné rozostupy, keďže ešte narastú.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa rozohreje, necháme tyčinky ešte chvíľu podkysnúť na plechu.

Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 180 stupňov (alebo kým tyčinky nie sú na povrchu zlatistohnedé).

Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika