Perfektné pohostenie z obľúbených pšeničných placiek. neváhajte a vyskúšajte obľúbené plnené tortily na množstvo spôsobov. Použiť môžete placky z obchodu, alebo vyskúšajte domáci recept.
Recept na domáce tortily
Potrebujeme:
2 šálky hladkej múky
50 g bravčovej masti
½ šálky vlažnej vody
½ lyžičky soli
Postup:
Všetky prísady spojíme v miske a rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Cesto rozdelíme na 10-12 častí a každú rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske do tvaru kruhu.
Na pečenie tortíll je najlepšie používať panvicu s hrubším dnom. Panvica tiež musí byť dobre zohriata. Placky pečenie na suchej panvici z každej strany približne 10 sekúnd.
Podávame plnené, alebo chutnú prílohu k domácim omáčkam.
Kuracia rolka
PRÍSADY
- 3 kusy tortily
- 1 kus kuracích pŕs
- 1 tavený syr
- 2 vajcia
- 200 g majonézy
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- čerstvé zelené bylinky
PRÍPRAVA
Kuracie mäso uvaríme alebo ugrilujeme (samozrejme predtým nasolíme a nakoreníme). Na prvú rolku natrieme syr, uložíme kúsky uvareného mäsa, zakryjeme druhou rolkou, potrieme majonézou a plátkami uvareného vajíčka, uložíme poslednú rolku a nastrúhanú mrkvu. Zabalíme a podávame nakrájané ako rolku.
Tortila so šunkou a hročicovým dressingom
Potrebujeme:
4 ks tortily
8 plátkov pražská šunka
8 plátkov ementál
2 ks rímsky šalát
Dressing:
1 téglik kyslá smotana
2 PL dijonská horčica
1 PL extra-panenský olivový olej
podľa chuti: soľ, čierne korenie
POSTUP
Na dresing zmiešame smotanu, horčicu a olej. Dochutíme korením.
Pripravíme si domáce tortilly alebo na suchej panvici zahrejeme kupované.
Každú tortillu potrieme dresingom a naskladáme na ňu omyté listy šalátu, šunku a syr. Zavinieme, rozrežeme na polovicu a servírujeme.
Párty rolky z tortilly
Potrebujeme:
1 bal. tortilla
Syrokrém, smotanový syr alebo nátierkové maslo
Syr, šunka, cesnak, paprika, šalát, údený losos…
Postup:
Tortilly si rozložíme na pracovnú dosku tak, aby sme vytvorili jeden veľký obdĺžnikový plát (jednu tortillu preložíme cez druhú), potrieme smotanovým syrom alebo inou nátierkou, ktorú sme zmiešali s jedným strúčikom pretlačného cesnakom.
Poukladáme voliteľné prísady a pevne zrolujeme. Nakrájame na pásiky a každý napichneme na špáradlo. Na špáradlo napichneme aj kúsok olivy ako dekoráciu.
Zeleninové rolky
PRÍSADY
Tortily
200 g syra
3 čerstvé uhorky
300 g mrkvy
1 zväzok šalátových listov
1 zväzok kôpru
400 g majonézy alebo hustej kyslej smotany
2 lyžičky horčica
2 lyžičky med
4 polievkové lyžice kečupu
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Na začiatok pripravte omáčku: zmiešajte majonézu alebo kyslú smotanu s horčicou, medom, kečupom, soľou a korením.
Natrite zmes na tortily, posypte strúhaným syrom, jemne nakrájaným kôprom a šalátom z uhoriek a nastrúhanej mrkvy.
Na vrch opäť omáčku, zrolujeme a nakrájame.
Rolka s údeným losom
Potrebujeme:
2 ks tortilla
losos údený
1/2 ks šalátová uhorka
KÔPROVÝ DRESING:
2 PL kyslá smotana
1 PL dijonská horčica
1 PL citrónová šťava
1/2 hrste nasekaný čerstvý kôpor
podľa chuti: soľ, čierne korenie
Postup:
Na dresing zmiešame smotanu, horčicu, citrónovú šťavu a kôpor. Dochutíme korením.
Zo šalátovej uhorky pripravíme tenké plátky pomocou škrabky na zemiaky.
Pripravíme si domáce tortilly alebo na suchej panvici zahrejeme kupované.
Každú tortillu potrieme dresingom a naskladáme na ňu plátky uhorky a plátky lososa. Zavinieme, rozrežeme na polovicu a servírujeme.
Tortila plnená omeletou a špenátom
Potrebujeme (na 1 porciu):
1 tortillu
1 vajce
Postrúhaný syr
Pásik slaniny
Čerstvý špenát
Postup:
Rozšľahané vajca dáme na rozpálenú panvicu potretú olivovým olejom a počkáme, kým nezačne odparovať tekutina.
Potom pridáme za hrsť postrúhaného syra (môžeme použiť klasický eidam, mozzarellu, chedar alebo kozí syr).
Keď sa syr začne roztápať, pridáme pásik slaniny.
Na takto pripravenú omeletu položíme tortillu priamo na panvicu.
Necháme ešte chvíľu na panvici a potom jednoducho vyklopíme na tanier. Na vrch pridáme špenát, tortillu zrolujeme a chutný pokrm je na svete.
Chrumkavé tortily
Potrebujeme:
1 bal. tortíl
200 g taveného syra
250 g údenej klobásy (použiť môžete i šunku alebo salámu)
200 g paradajok
1 strúčik cesnaku
50 g kôpru (môžete použiť i petržlenovú vňať alebo bylinky)
Postup:
Najprv si nakrájame pripravenú klobásu na malé kúsky.
Rovnako nakrájame i umyté paradajky. Čím menšie kúsky, tým lepšie.
Následne si pripravíme kôpor, ktorý najemno nakrájame. Využiť môžete i iné bylinky, skvele sa hodí napríklad bazalka.
Potom si pripravte strúčik cesnaku, ktorý očistite a nakrájate na čo najdrobnejšie kúsky.
Rozprestrite tortilu a natrite taveným syrom. Následne ho posypte kôprom a cesnakom a po celej ploche rozmiestnite nakrájané paradajky a klobásu. Následne si ďalší list natrite syrom a položte ho na predchádzajúci plát. Vytvorili ste ďalšiu vrstvu, na ktorú rovnakým spôsobom umiestnite cesnak, kôpor, paradajky i klobásu.
Vezmite ďalší kus placky a znovu ho natrite syrom. Následne ho natretou stranou smerom dole umiestnite na predchádzajúce vrstvy. Ak chcete, pokojne vytvorte aj viacvrstvový „sendvič“.
Takto pripravené a naplnené placky nakrájajte na menšie obdĺžniky. Podávame rovno, alebo dáme zapiecť do toastovača, či na gril.