plny-hrniec_transparent_negativ.png

V lete nerobím obložené chlebíky, toto ide na dračku: Rýchle plnené rolky na sto spôsobov – pohostenie na každú príležitosť!

Perfektné pohostenie z obľúbených pšeničných placiek. neváhajte a vyskúšajte obľúbené plnené tortily na množstvo spôsobov. Použiť môžete placky z obchodu, alebo vyskúšajte domáci recept.

Recept na domáce tortily

Potrebujeme:

2 šálky hladkej múky

50 g bravčovej masti

½ šálky vlažnej vody

½ lyžičky soli

Postup:

Všetky prísady spojíme v miske a rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

Cesto rozdelíme na 10-12 častí a každú rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske do tvaru kruhu.

Na pečenie tortíll je najlepšie používať panvicu s hrubším dnom. Panvica tiež musí byť dobre zohriata. Placky pečenie na suchej panvici z každej strany približne 10 sekúnd.

Podávame plnené, alebo chutnú prílohu k domácim omáčkam.

Kuracia rolka

pita riadu

PRÍSADY

  • 3 kusy tortily
  • 1 kus kuracích pŕs
  • 1 tavený syr
  • 2 vajcia
  • 200 g majonézy
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • čerstvé zelené bylinky

pita riadu

PRÍPRAVA

Kuracie mäso uvaríme alebo ugrilujeme (samozrejme predtým nasolíme a nakoreníme). Na prvú rolku natrieme syr, uložíme kúsky uvareného mäsa, zakryjeme druhou rolkou, potrieme majonézou a plátkami uvareného vajíčka, uložíme poslednú rolku a nastrúhanú mrkvu. Zabalíme a podávame nakrájané ako rolku.

Tortila so šunkou a hročicovým dressingom

Potrebujeme:

4 ks tortily

8 plátkov pražská šunka

8 plátkov ementál

2 ks rímsky šalát

Dressing:

1 téglik kyslá smotana

2 PL dijonská horčica

1 PL extra-panenský olivový olej

podľa chuti: soľ, čierne korenie

POSTUP

Na dresing zmiešame smotanu, horčicu a olej. Dochutíme korením.

Pripravíme si domáce tortilly alebo na suchej panvici zahrejeme kupované.

Každú tortillu potrieme dresingom a naskladáme na ňu omyté listy šalátu, šunku a syr. Zavinieme, rozrežeme na polovicu a servírujeme.

Párty rolky z tortilly

Potrebujeme:

1 bal. tortilla

Syrokrém, smotanový syr alebo nátierkové maslo

Syr, šunka, cesnak, paprika, šalát, údený losos…

Postup:

Tortilly si rozložíme na pracovnú dosku tak, aby sme vytvorili jeden veľký obdĺžnikový plát (jednu tortillu preložíme cez druhú), potrieme smotanovým syrom alebo inou nátierkou, ktorú sme zmiešali s jedným strúčikom pretlačného cesnakom.

Poukladáme voliteľné prísady a pevne zrolujeme. Nakrájame na pásiky a každý napichneme na špáradlo. Na špáradlo napichneme aj kúsok olivy ako dekoráciu.

Zeleninové rolky

pita riadu

PRÍSADY

Tortily

200 g syra

3 čerstvé uhorky

300 g mrkvy

1 zväzok šalátových listov

1 zväzok kôpru

400 g majonézy alebo hustej kyslej smotany

2 lyžičky horčica

2 lyžičky med

4 polievkové lyžice kečupu

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Na začiatok pripravte omáčku: zmiešajte majonézu alebo kyslú smotanu s horčicou, medom, kečupom, soľou a korením.

pita riadu

Natrite zmes na tortily, posypte strúhaným syrom, jemne nakrájaným kôprom a šalátom z uhoriek a nastrúhanej mrkvy.

Na vrch opäť omáčku, zrolujeme a nakrájame.

pita riadu

Rolka s údeným losom

Potrebujeme:

2 ks tortilla

losos údený

1/2 ks šalátová uhorka

KÔPROVÝ DRESING:

2 PL kyslá smotana

1 PL dijonská horčica

1 PL citrónová šťava

1/2 hrste nasekaný čerstvý kôpor

podľa chuti: soľ, čierne korenie

Postup:

Na dresing zmiešame smotanu, horčicu, citrónovú šťavu a kôpor. Dochutíme korením.

Zo šalátovej uhorky pripravíme tenké plátky pomocou škrabky na zemiaky.

Pripravíme si domáce tortilly alebo na suchej panvici zahrejeme kupované.

Každú tortillu potrieme dresingom a naskladáme na ňu plátky uhorky a plátky lososa. Zavinieme, rozrežeme na polovicu a servírujeme.

Tortila plnená omeletou a špenátom

Potrebujeme (na 1 porciu):

1 tortillu

1 vajce

Postrúhaný syr

Pásik slaniny

Čerstvý špenát

Postup:

Rozšľahané vajca dáme na rozpálenú panvicu potretú olivovým olejom a počkáme, kým nezačne odparovať tekutina.

Potom pridáme za hrsť postrúhaného syra (môžeme použiť klasický eidam, mozzarellu, chedar alebo kozí syr).

Keď sa syr začne roztápať, pridáme pásik slaniny.

Na takto pripravenú omeletu položíme tortillu priamo na panvicu.

Necháme ešte chvíľu na panvici a potom jednoducho vyklopíme na tanier. Na vrch pridáme špenát, tortillu zrolujeme a chutný pokrm je na svete.

Chrumkavé tortily

Potrebujeme:

1 bal. tortíl

200 g taveného syra

250 g údenej klobásy (použiť môžete i šunku alebo salámu)

200 g paradajok

1 strúčik cesnaku

50 g kôpru (môžete použiť i petržlenovú vňať alebo bylinky)

Postup:

Najprv si nakrájame pripravenú klobásu na malé kúsky.

Rovnako nakrájame i umyté paradajky. Čím menšie kúsky, tým lepšie.

Následne si pripravíme kôpor, ktorý najemno nakrájame. Využiť môžete i iné bylinky, skvele sa hodí napríklad bazalka.

Potom si pripravte strúčik cesnaku, ktorý očistite a nakrájate na čo najdrobnejšie kúsky.

Rozprestrite tortilu a natrite taveným syrom. Následne ho posypte kôprom a cesnakom a po celej ploche rozmiestnite nakrájané paradajky a klobásu. Následne si ďalší list natrite syrom a položte ho na predchádzajúci plát. Vytvorili ste ďalšiu vrstvu, na ktorú rovnakým spôsobom umiestnite cesnak, kôpor, paradajky i klobásu.

Vezmite ďalší kus placky a znovu ho natrite syrom. Následne ho natretou stranou smerom dole umiestnite na predchádzajúce vrstvy. Ak chcete, pokojne vytvorte aj viacvrstvový „sendvič“.

Takto pripravené a naplnené placky nakrájajte na menšie obdĺžniky. Podávame rovno, alebo dáme zapiecť do toastovača, či na gril.

Najlepšie recepty na dnes