Fantastické chuťovky zo zemiakovo-syrokrémovej náplne. Prudko návyková dobrota.
Cesto:
300 g hl. múky
1 lyžička sušeného droždie
180 ml vody
1 lyžička kr. cukru
0,5 lyžičky soli
1 polievková lyžica rastlinný olej
Náplň:
3 malé zemiaky (250 g)
120 g taveného syra
1 polievková lyžica kyslá smotana
vajce – na potretie
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré potrieme olejom a na teplom mieste necháme pod fóliou vykysnúť.
Takto vyzerá vykysnuté cesto.
Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme syr a kyslú smotanu – vymiešame dohladka.
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenko. Ak máme formičky na mini pagáče, tak cesto preložíme do formičiek a do každého otvoru naplníme lyžičku zmesi. Ak formičky nemáme, náplň vrstvíme priamo na doske.
Prikryjeme vrchným cestom – ak máte formičky, stačí len prejsť po povrchu valčekom, ak nemáte, pagáčiky je treba vykrojiť a okraje cesta dobre zlepiť, aby sa nerozpadli.
Preložíme na plech vystlaný papierom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov dozlatista.