Počuli ste už o Sarme? Ide o tradičný Rumunský recept, veľmi podobný našim kapustovým holúbkom. Rozdiel je však v tom, že náplň sa balí do nakladaných kapustových listov, alebo do hroznových listov a podáva sa s kyslou smotanou. Určite skúste, je to vynikajúci recept. Kapustové listy na Sarmu sa nakladajú rovnakým spôsobom ako kyslá kapusta, ale nechávajú sa v celku.
Sarma je pokrmom z rumuského Banátu, konkrétne z obce Svätá Helena.
Potrebujeme:
Kyslé kapustné listy alebo hroznové listy
Ak nemáte kyslé listy tak si nachystajte čerstvé listy, ocot, vodu a soľ
Mäsová náplň:
1 veľká cibuľa
olej
800 g mletého mäsa (mix hovädzie a bravčové)
korenie
sladká paprika
soľ
150 g ryže
vetvička kôpru
400 ml paradajkovej šťavy (dala som plechovku lúpaných paradajok a trochu feferónkovej pasty)
na podávanie:
biely chlieb a kyslú smotanu
Postup:
Ak nemáme kyslé listy, povaríme tie čerstvé v octovej osolenej vode asi 10 minút. Po vychladnutí vyrežeme hlúb.
Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji dosklovata. Pridáme k mletému mäsu, ochutíme paprikou, korením, soľou a premiešame s prepláchnutú ryžou.
Do kapustných listov vložíme postupne valčeky z mäsovej zmesi, zabalíme a utesníme. Závitky naukladáme natesno do kastróla alebo pekáča, položíme vetvičku kôpru, podlejeme trochu vodou a paradajkovou šťavou a dusíme v rúre asi 45-60 minút pri 150 ° C. Šťava sa nezahusťuje, môže sa doplniť kyslou smotanou a podáva sa s bielym pečivom. Na druhý deň po opätovnom ohriatí je toto jedlo ešte lepšie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)