Jednoduchý recept na najlepšie predjedlo, ktoré sa bude vynímať na sviatočnom stole.
U nás ho pripravujem takmer pri každom rodinnom stretnutí.
Výnimočný recept na plnené lístkové cesto z youtube kanála Cucina con Paolina – Ricette facili e veloci.
Potrebujeme:
2 okrúhle lístkové cestá
80 g rukoly
50 g parmezánu
30 g mandlí
extra panenský olivový olej
100 g nátierkového syra
60 g slaniny
40 g sušených paradajok
sezamové semiačka
Na potretie:
žĺtok
mlieko
Na dekoráciu:
červenú papriku
Postup:
V nádobe od mixéra podrvíme mandle na prášok.
Pridáme rukolu.
Ďalej pridáme olej, nastrúhaný parmezán a rozmixujeme.
Slaninu a paradajky nakrájame na kocky.
V strede lístkového cesta vyrežeme pomocou formičky kruh o priemere 9,5 cm.
Cesto potrieme nátierkovým syrom.
Potom nanesieme rukolovú zmes a rozotrieme ju po celej ploche.
Na polovicu naukladáme sušené paradajky.
A na druhú polovicu naukladáme slaninu.
Z druhého lístkového cesta vykrojíme stred (uložíme ho do chladničky).
Cesto položíme na plnku, prstami postláčame a potom prehneme okraje.
Pomocou krájača spravíme smerom od stredu von zárezy (viď video).
Cesto aj s papierom preložíme na plech.
Narezané časti cesta dvakrát stočíme (viď video).
V malej miske rozmiešame žĺtok s mliekom a potrieme vrch cesta.
Potom posypeme sezamovými semienkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.
Zo zvyšných častí cesta vykrojíme hviezdičky.
Z papriky odstránime stonku, jadierka, nakrájame ju a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky.
Hviezdičky z papriky a cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Paprikové hviezdy posolíme, hviezdy z cesta potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semiačkami.
Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 190°C.
Hviezdy spolu s rozmarínom naaranžujeme na plnené lístkové cesto a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: