Plnené lístkové cesto: VENIEC – jednoduchý nápad na úžasné sviatočné predjedlo!

Jednoduchý recept na najlepšie predjedlo, ktoré sa bude vynímať na sviatočnom stole.

U nás ho pripravujem takmer pri každom rodinnom stretnutí.

 

 

Výnimočný recept na plnené lístkové cesto z youtube kanála Cucina con Paolina – Ricette facili e veloci.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

2 okrúhle lístkové cestá

80 g rukoly

50 g parmezánu

30 g mandlí

extra panenský olivový olej

100 g nátierkového syra

60 g slaniny

40 g sušených paradajok

sezamové semiačka

Na potretie:

žĺtok

mlieko

Na dekoráciu:

červenú papriku

Postup:

V nádobe od mixéra podrvíme mandle na prášok.

Pridáme rukolu.

 

 

Ďalej pridáme olej, nastrúhaný parmezán a rozmixujeme.

Slaninu a paradajky nakrájame na kocky.

 

 

V strede lístkového cesta vyrežeme pomocou formičky kruh o priemere 9,5 cm.

Cesto potrieme nátierkovým syrom.

 

 

Potom nanesieme rukolovú zmes a rozotrieme ju po celej ploche.

Na polovicu naukladáme sušené paradajky.

 

 

A na druhú polovicu naukladáme slaninu.

Z druhého lístkového cesta vykrojíme stred (uložíme ho do chladničky).

 

 

Cesto položíme na plnku, prstami postláčame a potom prehneme okraje.

Pomocou krájača spravíme smerom od stredu von zárezy (viď video).

 

 

Cesto aj s papierom preložíme na plech.

Narezané časti cesta dvakrát stočíme (viď video).

 

 

V malej miske rozmiešame žĺtok s mliekom a potrieme vrch cesta.

Potom posypeme sezamovými semienkami.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.

Zo zvyšných častí cesta vykrojíme hviezdičky.

 

 

Z papriky odstránime stonku, jadierka, nakrájame ju a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky.

Hviezdičky z papriky a cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Paprikové hviezdy posolíme, hviezdy z cesta potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semiačkami.

Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 190°C.

 

 

Hviezdy spolu s rozmarínom naaranžujeme na plnené lístkové cesto a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels