plny-hrniec_transparent_negativ.png

Plnené kelové listy s cesnakovou kyslou smotanou: Neskutočná pochúťka – tromfne aj klasiku z kapusty!

Plnená kapusta môže byť pripravená mnohými spôsobmi, dokonca, náplň nemusí byť zabalená len v kapustových listoch a namiesto klasickej omáčky môžete skúsiť absolútne dokonalú omáčku z kyslej smotany a cesnaku.

Potrebujeme:

  • 1 väčší kel
  • 1 cibuľa
  • 50 dkg mletého mäsa
  • 3  strúčiky cesnaku
  • domáca vegeta
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice horčice
  • 30 – 40 dkg ryže uvarenej
  • 3 dl kyslej smotany do náplne
  • 3 dl cesnaková kyslá smotana na vrch – do kyslej smotany pretlačíme 3-4 strúčiky cesnaku

Postup:

Listy kelu dáme asi na 5 minút do vriacej vody, vyberieme a necháme osušiť – pevnejšiu časť listov môžeme odrezať, aby sa neskôr jednoduchšie plnili a balili.

Cibuľu opražíme na oleji.  Pridáme mäso a dusíme. Horčicu zmierame s pretlačeným cesnakom a pridáme k mäsu, všetko dobre premiešame. Keď je mäso takmer hotové, vmiešame aj ryžu a nakoniec aj kyslú smotanu – tieto dve prísady môžeme pridať aj mimo panvice. Zmes plníme ako klasicky do kelových listov a zabalíme. Vložíme do vymastenej misy a nakoniec len potrieme cesnakovou smotanou. Prikryjeme alobalom a chvíľu pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Potom fóliu zložíme a necháme pekne zapiecť do hnedasta – teplotu radšej znížte, aby sa smotana na vrchu nespálila. Netreba piecť príliš dlho, keďže prísady sú už uvarené.

Najlepšie recepty na dnes