Neverila by som, že z hlávkovej kapusty môže vzniknúť také výborné jedlo: Tieto plnené kapustové závitky si vás určite získajú!

3 vynikajúce recepty, ktorých hlavnou prísadou je obyčajná hlávková kapusta.

Kapustové rolky z hrnca

Prvé je skvelé jedlo z hlávkovej kapusty a mletého mäsa podľa receptu z youtube, na ktorom si pochutí celá rodina!

Potrebujeme:

1 celú hlávkovú kapustu

4 – 5 litrov horúcej vody

1 krajec chleba

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na plnku:

300 g mletého mäsa

3 cibule

3 strúčiky cesnaku

120 ml oleja

1 PL paradajkovej pasty

1 PL čili pasty

1 ČL čierneho mletého korenia

2 šálky ryže

pol zväzku petržlenovej vňate

1 ČL soli

šťavu z 1/2 citróna

Na omáčku:

1 ČL paradajkovej pasty

2 poháre vody

1 ČL mletého čili

1 ČL soli

50 ml oleja

200 ml vody

Postup:

Kapustovú hlavu si umyjeme, zbavíme vrchných poškodených listov a rozrežeme si ju na 7 častí. 

Odstránime tvrdý hlúb a pripravíme si hrniec s vriacou vodou, do ktorej vložíme 1 menší krajec chleba.

Zoberieme si prvú dávku kapustových listov, vložíme ich do vriacej vody a uvaríme do mäkka. 

Varte ich asi 2 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany. 

Takto uvaríme všetku kapustu.

Pripravíme si plnku tak, že v mise zmiešame mleté mäso s nadrobno pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, olejom, paradajkovou pastou, čili pastou (voliteľné) a čiernym korením.

Nakoniec primiešame ešte ryžu a posekanú petržlenovú vňať. 

Osolíme, polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame. 

Keď je plnka pripravená, zoberieme si uvarené kapustové listy, na každý list navrstvíme trocha plnky, kraje prehnem dovnútra a zrolujeme. 

Rolky naukladáme do hrnca a zalejeme ich omáčkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín. 

Navrch položíme tanier, ktorý je menší ako hrniec a všetko prikryjeme pokrievkou. Varíme 1 hodinu aj 15 minút na miernom ohni. 

Keď sa voda zredukuje, závitky sú hotové a môžeme ich servírovať s obľúbenou prílohou alebo omáčkou.

Kapustová dobrota bez mäsa

 

Tento recept z kapusty, ktorý sme našli na stránke napadovy.blog voláme „kapustová pizza“ a každý kto ochutnal si tento recept hneď zamiloval!

Potrebujeme:

Kapusta (500 gramov)

1 mrkva

Petržlen

4 vajcia

1 čajová lyžička soli (8 gramov)

1 pohár mlieka (90 ml)

3 polievkové lyžice hladkej múky (80 gramov)

1 lyžička čierneho korenia

4 polievkové lyžice rastlinného oleja (25 ml)

Sezam

Na omáčku:

1 mrkva

2 strúčiky cesnaku

3 polievkové lyžice olivového oleja (20 ml)

petržlen

3 polievkové lyžice jogurtu (160 gramov)

Postup:

Pripravíme si kapustu, mrkvu a petržlenovú vňať.

Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame nadrobno.

Mrkvu očistíme a nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno.

V miske zmiešame mrkvu, kapustu aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

Teraz si pripravíme cesto.

V miske vymiešame vajcia so soľou.

Pridáme mlieko, 1 lyžicu oleja a premiešame.

Nakoniec primiešame aj múku a vymiešame cesto podobné tomu, z ktorého robíme palacinky.

Cesto nalejeme do zeleninovej zmesi.

Dobre všetko premiešame.

Na panvici zahejeme 3 lyžice oleja.

Navrstvíme kapustovú zmes a rovnomerne uhladíme po celom povrchu.

Posypeme sezamovými semienkami.

Prikryjeme pokrievkou a necháme zapiec najskôr z jednej strany.

Obrátime pomocou taiera, opäť prikryjeme a necháme zapiecť aj z druhej strany.

Podávame nakrájané na trojuholníky ako pizzu.

Ak chcete. môžete podávať s jednodnoduchou mrkvovou omáčkou, ktorú získate zmiešaním všetkých prísad.

Pečená kapusta na plechu

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku kapusty

2 – 3 väčšie strúčiky cesnaku

2 PL olivového oleja

trochu bieleho vína

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

voliteľné: rozmarín, pesto, syr

Postup:

Hlávku kapusty si umyjeme, zbavíme vrchných listov, hlúbu a nakrájame na plátky.

Na plech si dáme alobal (alebo papier na pečenie, ak vám alobal nevyhovuje). Do hrnca si nalejeme trochu vína, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak.

Chvíľku zohrejeme na sporáku, aby sa chute spojili.

Potom natrieme z oboch strán kapustových plátov.

Osolíme, okoreníme a môžeme pridať trochu rozmarínu. Môžete vyskúšať aj verziu s pestom a navrch nastrúhať trochu syra.

Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20-30 minút z každej strany.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay