3 vynikajúce recepty, ktorých hlavnou prísadou je obyčajná hlávková kapusta.
Kapustové rolky z hrnca
Prvé je skvelé jedlo z hlávkovej kapusty a mletého mäsa podľa receptu z youtube, na ktorom si pochutí celá rodina!
Potrebujeme:
1 celú hlávkovú kapustu
4 – 5 litrov horúcej vody
1 krajec chleba
Na plnku:
300 g mletého mäsa
3 cibule
3 strúčiky cesnaku
120 ml oleja
1 PL paradajkovej pasty
1 PL čili pasty
1 ČL čierneho mletého korenia
2 šálky ryže
pol zväzku petržlenovej vňate
1 ČL soli
šťavu z 1/2 citróna
Na omáčku:
1 ČL paradajkovej pasty
2 poháre vody
1 ČL mletého čili
1 ČL soli
50 ml oleja
200 ml vody
Postup:
Kapustovú hlavu si umyjeme, zbavíme vrchných poškodených listov a rozrežeme si ju na 7 častí.
Odstránime tvrdý hlúb a pripravíme si hrniec s vriacou vodou, do ktorej vložíme 1 menší krajec chleba.
Zoberieme si prvú dávku kapustových listov, vložíme ich do vriacej vody a uvaríme do mäkka.
Varte ich asi 2 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany.
Takto uvaríme všetku kapustu.
Pripravíme si plnku tak, že v mise zmiešame mleté mäso s nadrobno pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, olejom, paradajkovou pastou, čili pastou (voliteľné) a čiernym korením.
Nakoniec primiešame ešte ryžu a posekanú petržlenovú vňať.
Osolíme, polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame.
Keď je plnka pripravená, zoberieme si uvarené kapustové listy, na každý list navrstvíme trocha plnky, kraje prehnem dovnútra a zrolujeme.
Rolky naukladáme do hrnca a zalejeme ich omáčkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín.
Navrch položíme tanier, ktorý je menší ako hrniec a všetko prikryjeme pokrievkou. Varíme 1 hodinu aj 15 minút na miernom ohni.
Keď sa voda zredukuje, závitky sú hotové a môžeme ich servírovať s obľúbenou prílohou alebo omáčkou.
Kapustová dobrota bez mäsa
Tento recept z kapusty, ktorý sme našli na stránke napadovy.blog voláme „kapustová pizza“ a každý kto ochutnal si tento recept hneď zamiloval!
Potrebujeme:
Kapusta (500 gramov)
1 mrkva
Petržlen
4 vajcia
1 čajová lyžička soli (8 gramov)
1 pohár mlieka (90 ml)
3 polievkové lyžice hladkej múky (80 gramov)
1 lyžička čierneho korenia
4 polievkové lyžice rastlinného oleja (25 ml)
Sezam
Na omáčku:
1 mrkva
2 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice olivového oleja (20 ml)
petržlen
3 polievkové lyžice jogurtu (160 gramov)
Postup:
Pripravíme si kapustu, mrkvu a petržlenovú vňať.
Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame nadrobno.
Mrkvu očistíme a nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno.
V miske zmiešame mrkvu, kapustu aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
Teraz si pripravíme cesto.
V miske vymiešame vajcia so soľou.
Pridáme mlieko, 1 lyžicu oleja a premiešame.
Nakoniec primiešame aj múku a vymiešame cesto podobné tomu, z ktorého robíme palacinky.
Cesto nalejeme do zeleninovej zmesi.
Dobre všetko premiešame.
Na panvici zahejeme 3 lyžice oleja.
Navrstvíme kapustovú zmes a rovnomerne uhladíme po celom povrchu.
Posypeme sezamovými semienkami.
Prikryjeme pokrievkou a necháme zapiec najskôr z jednej strany.
Obrátime pomocou taiera, opäť prikryjeme a necháme zapiecť aj z druhej strany.
Podávame nakrájané na trojuholníky ako pizzu.
Ak chcete. môžete podávať s jednodnoduchou mrkvovou omáčkou, ktorú získate zmiešaním všetkých prísad.
Pečená kapusta na plechu
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty
2 – 3 väčšie strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
trochu bieleho vína
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
voliteľné: rozmarín, pesto, syr
Postup:
Hlávku kapusty si umyjeme, zbavíme vrchných listov, hlúbu a nakrájame na plátky.
Na plech si dáme alobal (alebo papier na pečenie, ak vám alobal nevyhovuje). Do hrnca si nalejeme trochu vína, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak.
Chvíľku zohrejeme na sporáku, aby sa chute spojili.
Potom natrieme z oboch strán kapustových plátov.
Osolíme, okoreníme a môžeme pridať trochu rozmarínu. Môžete vyskúšať aj verziu s pestom a navrch nastrúhať trochu syra.
Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20-30 minút z každej strany.
Dobrú chuť!