plny-hrniec_transparent_negativ.png

Plnené kapustné listy bez ryže? Recept spred sto rokov vyvracia pochybnosti!

Tradične sa plnená kapusta pripravuje z mletého mäsa a ryže, ktoré sa potom zabalí do uvarených kapustných listov.

Nebolo to vždy takto!

 

 

V minulosti sa do plnky nepridávala ryža.

Bola nahradená úplne inou surovinou.

 

 

Výnimočný recept na obľúbené plnené kapustné listy z portálu haps.

Máloktovie vie, že v sedliackych rodinách sa k mäsu namiesto ryže pridával chlieb namočený v mlieku.

Namočený chlieb robí celú hmotu súdržnou a navyše aj veľmi chutnou.

 

 

Potrebujeme:

1 hlávku bielej kapusty

500 g mletého mäsa

1 cibuľu

1 chlieb

1 vajce

3/4 šálky mlieka

soľ

mleté čierne korenie

majorán

mletú papriku

rastlinný olej

Postup:

 

 

Chlieb namočíme do mlieka a odložíme.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

 

 

Na panvici ohrejeme olej, pridáme cibuľu, soľ a osmažíme.

Do misky pridáme mäso a osmaženú cibuľu.

 

 

Pridáme vajíčko a namočený a mierne vyžmýkaný chlieb.

Dochutíme soľou, korením a mletou paprikou.

Môžeme pridať aj trochu majoránu.

 

 

Plnku dôkladne premiešame.

Do vriacej vody vložíme kapustu.

 

 

Keď zmäkne, vytiahneme ju do vriacej vody.

Listy jemne otrháme, aby sa nepolámali.

Na každý list pridáme malú porciu plnky a potom zvinieme do pevnej rolky.

 

 

Dno veľkého hrnca vystelieme zvyšnými kapustnými listami.

Vložíme surové plnené listy a zalejeme osolenou vodou alebo zeleninovým vývarom.

 

 

Necháme variť asi 40 minút.

Keď je kapusta mäkká, jedlo je pripravené na servírovanie.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes