Lokše sú vynikajúcou prílohou, ale ľahko z nich môžete vykúzliť aj fantastické hlavné jedlo. Vyskúšajte vyskúšajte ich s lahodnou smotanovo-slanikovou náplňou.

Potrebujeme:

Na lokše:

500 g zemiakov

200 g hladkej múky

½ lyžičky soli

Na náplň:

1 červenú cibuľu

2-3 stúčiky cesnaku

1 lyžicu najemno nakrájanej zelenej cibuľky

3 lyžice kyslej smotany

200 g slaniny nakrájanej na kocky

Postup:

Najskôr si pripravíme lokše. Zemiaky uvaríme v šupke. Keď sú mäkké, scedíme ich a ešte horúce ošúpeme. Zemiaky nastrúhame – alebo roztlačíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto. S cestom pracujeme na dobre pomúčenej pracovnej doske. Cesto vyformujeme do tvaru valca, ktorý rozdelíme na na približne 15 menších kúskov. Z nich potom vyvaľkáme tenké placky – lokše (lokše by mali byť hrubé cca 1-2 mm).

Lokše opečieme z oboch strán dozlatista na suchej panvici.

Teraz si prirpavíme náplň. Najskôr na panvici osmažíme slaninu dozlatista. Potom ju z panvice vyberieme a vo výpeku orestujeme cibuľku a cesnak nakrájané nadrobno – môžeme pridať trošku oleja.

Orestovanú cibuľku a cesnak zmiešame so slaninkou, zelenou cibuľkou a smotanou. Dochutíme soľou a korením.

Náplň navrstvíme na hotové lokše a zabalíme podobne ako plnené palacinky. Lokše môžeme ešte potrieť rozpusteným maslom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Témy:


Pridajte svoj komentár