Vynikajúci a svieži obed z cukety, šunky, vynikajúcej omáčky a chutnej náplne.
Potrebujeme:
5 ks väščej cukety
200 g Schwarzwaldskej šunky
Poleva:
1 lyžicu masla
1 lyžicu olivového oleja
300 ml mlieka – môžeme nahradiť smotanou na varenie
50 g strúhaného syra
1 lyžicu hladkej múky
Náplň:
2 lyžice strúhanky
1 strúčik cesnaku
1 lyžicu najemno nasekanej petržlenovej vňate
50 g najemno nasekanej šunky
Soľ a korenie
150 g strúhaného syra
Olivový olej na vymastenie pekáča
Postup:
Cukety dôkladne umyjeme – nešúpeme a konce odkrojíme. Každú cuketu potom rozrežeme na 3 – 4 menšie časti (podľa veľkosti). Cukety vložíme do osolenej vody, preložíme na plameň a necháme variť 5-7 minút (cuketa sa nesmie rozvariť). Potom vnútro vyberieme a preložíme do samostatnej misky.
Pripravíme si omáčku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olivový olej, múku a varíme za stáleho miešania niekoľko minút. Zalejeme mliekom, osolíme a varíme, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa.
Zo striedky vybranej z cukety vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme syr, pretlačený cesnak, krájanú šunku, strúhanku a petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. Zmes naplníme do každého kúsku cukety a zabalíme do plátkov Schwarzwaldskej šunky.
Kúsky cukety preložíme do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom, prelejeme omáčkou a posypeme parmezánom. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 minút. Potom odstránime fóliu a pečieme ešte 10 minút.
zdroj: coolinarika